A gyógynövényekkel történő orvoslás az ősidőkre nyúlik vissza. Az egyes növényi részekből készült kivonatok használatával számos kórkép sikeresen kezelhető a meghűléses megbetegedésektől a gyomorbántalmakon át az ízületi panaszokig. A gyógynövények kisgyermekkortól jelen vannak életünkben: Ki ne emlékezne a kamillás inhalálásokra, a körömvirággal való sebgyógyításokra, a köményes-ánizsos megkönnyebbülésekre, a hársfa, a bodzavirág és csipkebogyó tea ízére. 


Időskorban sokszor segít a levendula virágból, rozmaring levélből nyert illóolajok alkalmazása a reumatikus bántalmak, ízületi fájdalmak csökkentésében és a csalánlevél, a mezei zsurló hajtása a vizeletmennyiség növelésében. A jó étvágyat és a könnyebb emésztést a keserű ízű növényi részekből - ezerjófű-, a benedekfű hajtásából, az angyalgyökér föld alatti részeiből, a tárnicsgyökérből - készített italok étkezések előtti fogyasztása biztosítja. 
  • A gyógynövény-terápia megoldást kínál továbbá 
  • enyhébb húgyúti fertőzések esetén (medveszőlőlevél), 
  • kisebb zúzódások, vérömlenyek kiegészítő kezelésére (árnikavirág), 
  • májvédelemre (a máriatövisből elkülönített szilimarin), 
  • alvászavarok, stresszhelyzetek mérséklésére (a citromfűlevél, komlóvirág, macskagyökér), 
  • a megfázásos megbetegedésekben a nyák oldására (a fátyolvirág, a szappanfű és a kankalingyökér), 
  • a depressziós állapotok rendezésére (az orbáncfű hajtása), 
  • a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteinek mérséklésére (a tökmagolaj és a csalángyökér), 
  • a visszérgyulladások kezelésére (a vadgesztenye, a fokhagyma), 
  • a székrekedés rendezésére (az antrakinon tartalmú szenna, aloe, kutyabenge, rebarbara és a ricinusolaj), 
  • a sebek, felfekvések és fekélyek gyógyítására (a körömvirág és a kamilla virágzata). 
Vigyázat: Nem mindig veszélytelen A gyógynövények használatának kedveltsége több okra vezethető vissza. A népi gyógyászat által alkalmazott növényi gyógymódok számos, hosszú ideig fennálló betegség esetén jótékony hatásúnak bizonyultak. A könnyebb hozzáférhetőség, "a természetesség" és az évszázados tapasztalat, hagyomány sokaknak jelent garanciát a gyógyulásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy bizonyos gyógynövényekben előforduló anyagok a szervezetre ártalmasak, sőt közülük egyesek mérgező tulajdonsággal rendelkeznek. Ilyen anyagok az őszi kikerics magjában megtalálható kolchicin, a nadragulyában lévő atropin, az ebvész magjában a sztrichnin és a gyöngyvirágban, a gyűszűvirágban előforduló szteroid glikozidok. Számos növényi eredetű, enyhébb hatású hatóanyag krónikus vagy az előírt adagnál nagyobb dózisban történő alkalmazása során igen súlyos mellékhatások alakulhatnak ki. A zsályalevél, a medveszőlőlevél, a kutyabengekéreg, a fehérüröm hajtás és a boróka tobozbogyó csak néhány azon növényi részek közül, amelyek krónikus használata nem ajánlott. Manapság, amikor az emberiség nagy része messze eltávolodott a természetes életmódtól, és a helytelen életvitel a fenyegető megbetegedések lehetőségeit rejti magában , vissza kellene térnünk gyógynövényeinkhez, melyekkel a Teremtő az ő végtelen jóságában az idők kezdete óta megajándékoz bennünket. Kneipp tisztelendő könyveiben arról beszél, hogy "minden betegségre van gyógynövény" ! Mindenki megőrizheti tehát az egészségét, naponta vagy kúraszerűen fogyasztja a belőlük készített teafőzetet, kivonatukat pedig bedörzsölésre vagy borogatásra használja, dunsztkötésként vagy fürdővízbe keverve alkalmazza.

Lassan a hivatalos orvostudomány is kezd a természetes gyógymódok felé fordulni. A második világháború után az orvosok gyakorlatilag tehetetlenek voltak a tuberkulózissal és a veseelégtelenséggel szemben. Aztán jött a nagy változás: bevezették a gyógyászatban az antibiotikumokat - és ma már bizony ezen "áldozáshozók" részben túlzott, részben téves alkalmazásának negatív következményeivel kell küszködnünk. Ehhez járul a gombás megbetegedések elszaporodása, melyet a normális biológiai egyensúly megbomlása, a túlzásba vitt gyógyszerezés és az egyéb környezeti hatások váltanak ki". 
A felelősség-tudattól áthatott orvosok többsége óva inti a betegeket a túlzott gyógyszer fogyasztásától. Különösen arra hívnám fel a figyelmet, milyen veszélyesek lehetnek a fájdalomcsillapító tabletták. Rengeteg ember szedi ezeket orvosi ellenőrzés nélkül, és okoz magának olykor súlyos szervi ártalmakat. A tartósan szedett vérnyomáscsökkentő szerek például a nőknél mellrákot okozhatnak, mint azt három, egymástól függetlenül tevékenykedő kutatócsoport Bostonban, Bristolban és Helsinkiben megállapította. Emberileg felemelő érzés a sorvadás reménytelenségéből saját erőnkkel és akaratunkkal gyógynövényeink isteni jóvoltából kiutat találni. Egészségünk visszanyerése, az érte magunkra vett felelősség olyan mértékben növeli az emberi önbecsülést, hogy az lassan kivezeti a beteget reménytelennek tűnő helyzetéből.Minél tovább foglalkozom a gyógynövényekkel, annál több csodát érek meg. Mennyivel egészségesebbek és életvidámabbak lehetnénk mi mindannyian, ha több megértést tanúsítanánk a gyógynövények iránt. A tudatlanok szemében ezek persze csak gyomok. Remélem soraim bátorítást és vigaszt nyújtanak, hogy az ember akkor is számíthat az lsten patikájára, ha az orvosok már lemondtak a betegről.

Aloe, Articsóka, Apróbojtorján,Takarmány árpa

Az Aloe Vera a monda szerint az édenkert egyetlen megmaradt növénye. Kiváló sebgyógyító. Az Aloe (Aloë) nemzetség 250 faja Afrika száraz részein él, de többet közülük más földrészekre is behurcoltak, gyógy- vagy dísznövényként termesztenek. Változatos megjelenésű nemzetség, a szár nélküli pozsgás levelű fajok mellett félcserjék, cserjék és fák is megtalálhatók közöttük. Közös jellemzőjük az egyoldalú, sokvirágú fürtös virágzat, melynek virágai gyakran bókolók. 
Az Aloe verát ősidők óta használják gyógyításra. Évezredeken átívelő karrierjét annak köszönheti, hogy számtalan betegségre, bőrelváltozásra és emésztőszervi problémára sikeresen alkalmazható. Napjainkban a világ számos országában termesztik, olyan helyeken, ahol az éghajlat alkalmas a szabad földben való nevelésére. 
Latin neve is Aloe vera. Kisebb rokona, az abrotanum, és a barbadensis. Évelő növény, szárazságtűrő (sőt kedvelő). Gyógyereje a húsos leveleiből kinyerhető gélben rejlik. Erős hashajtó hatású, ezért belsőleg ne alkalmazzuk! Külsőleg viszont égett vagy vágott sebre kenve sebgyógyító, a bőrre hidratáló hatása van. Eredetileg a trópusi Afrikából származik. A telet nálunk nem bírja, de ideális szobanövény, 10-35C fok között érzi jól magát.


Az Aloe Vera hatásai az emberi szervezetre 
Kiemelkedő a sejtregeneráló hatása. Ebből származik az, hogy a bőrünkre gyakorolt egyedüli hatása közismert. Kiválóan használható kozmetikai célokra ránctalanító, bőrmegújító, fiatalító hatása miatt. A regeneráló, sebgyógyító hatása rendkívül jól érvényesül sérülések esetén, legyen a kiváltó ok égés, vágás, horzsolás, harapás, műtét vagy bármi.

Hámsejtek a testünk belsejében is vannak. Ezek borítják üreges szerveink belső felületét. Az Aloe sejtmegújító hatása belsőleges fogyasztás esetén is érvényesül. Ezért vált be kiválóan gyomorfekély, a vastagbél fekélyes, gyulladásos elváltozásai, székrekedés esetén.

Immunrendszerre kifejtett jótékony hatása is a vékonybélben zajlik. Enzim és rosttartalma révén megtisztítja a vékonybél felszívó felszínét. A kesztyűujj-szerűen kidomborodó bélbolyhocskák közül eltávolítja az oda letapadt zsírban oldott vegyszermaradványokat. Ezáltal a vékonybél felszívó felszíne visszanyeri eredeti nagyságát. Ezt a hatást még ez idáig semmilyen más gyógynövény esetében nem tapasztalták meg, nincs más tisztító kúra, ami ilyen kíméletesen és hatékonyan meg tudná tisztítani a vékonybél felszívó felszínét. Mivel az immunrendszerünk sejtjeinek kb. 70 %-a a belek falában található, az Aloe közvetlenül el tudja látni az immunsejteket a benne található tápanyagokkal. Így helyzetbe hozza az immunrendszert, hogy hatékonyabban működhessen. 
A tisztítás megtörténte után regenerálja a felszívóhám esetleges sérüléseit. Ezzel megakadályozza olyan anyagok felszívódását, amelyeket az immunrendszer idegenként ismerne fel. Ez a hatás az ételallergiák megelőzéséért és kivédéséért felelős. 
Az Aloe enzimtartalma révén tökéletesíti a fehérjék emésztését és ezáltal is akadályozza az immunrendszer számára idegen fehérjedarabkák keringésbe jutását. Ennek köszönhető, hogy az Aloe hatékonynak bizonyult egyes izületi elváltozásokban és autoimmun betegségekben. 

Méregtelenítés 
Az aloe kiváló májsejtregeneráló hatása révén segíti a szervezetet megszabadulni a felesleges vegyszermaradványoktól, mivel javítja a máj és a vese méregtelenítő működését. 

Összefoglalva, az Aloe pótolja azokat a tápanyagokat, amik az élelmiszereinkből hiányoznak, és segít megszabadulni a felesleges vegyszermaradványoktól. Ha megadod a testednek mindazt, ami az egészséges működéséhez kell, akkor tud egészségesen működni. Jobb lesz az erőnléted, ellenálló képességed, munkabírásod, pihentetőbb az alvásod. 

Articsóka
Az articsóka levelét (cynarae folium) a népi gyógyászatban és a gyógyszergyártásban is felhasználják: serkenti a máj szöveteinek regenerálódását, epehajtó, csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést. Hatóanyagai: cinarin, szeszkviterpén-laktonok, alkaloidok, flavonoidok (szkolimozid), inulin, aromaanyagok, keserűanyagok. Ajánlják a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésére, továbbá cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is. Gyökerének antibiotikus hatást is tulajdonítanak. 
A növény igen gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot is, valamint A-, B2-, és C-vitamint. 100 grammban mindössze 55 kcal energia van. 

A termék cinarinra standardizált articsóka-kivonatot és feketeribizli-rostot tartalmaz. Szedése fogyókúra, diétázás kiegészítésére javasolt. Cinarin tartalmánál fogva segíti a zsírok lebontását, a szervezet tisztítását, általánosan javítja a közérzetet. 
Az articsóka kapszula koncentrált formában tartalmazza az articsóka természetes hatóanyagait, melyek hatással vannak az emésztésre - különösen a zsíros ételek okozta problémák ellen.

Apróbojtorján 
Agrimona eupatoria
a Rák jegyében álló Jupiter uralja
A bojtorján a népi gyógyászatban ismert jó vizelethajtó, vértisztító, epe- és vesekőoldó tulajdonságáról. Izzasztószer. Külsőleg bőrbetegségek - ekcéma, nehezen gyógyuló sebek - kezelésére ajánlott, valamint hajápoló-szerként is népszerű. 

Meggátolja a hajhullást és a korpásodást, valamint a zsírosodást. Kivonatait reumatikus izom és ízületi fájdalmak ellen bedörzsölő-szerként alkalmazzák. Összehúzó, epeműködést szabályzó és epehajtó, étvágyjavító, vizelethajtó, antibiotikus hatású és gyulladás gátló. 
Énekesek, tanítók, színészek gyógynövényének is nevezik, mivel külsőleg lokálisan toroköblögetéssel segít a hangszálak gyulladásánál, valamint torok-, szájnyálkahártya- és ínygyulladásnál is. Az egyik legjobb gargarizáló szer a szájüregben előforduló sebek megszüntetésére. Nehezen gyógyuló sebek kezelésére, enyhe felületi bőrgyulladásoknál borogató szerként és makacs reumás betegségeknél fürdőkúrában is kiválóan alkalmas, mint kiegészítő kezelés. Főzetét máj, epe, gyomor és vesebántalmakban, bélhurutban sőt tüdőbetegségben szenvedők fogyasztják.
Lábszárfekélyek és aranyéri bántalmaknál is segít, mivel nemcsak összehúzó és fertőtlenítő hatása van, hanem elősegíti a seb behegedését is. Kamaszoknál segíti az aknés kiütések gyógyulását. Külsőleg torok és szájöblögetésre használják szájpenész és mandulagyulladás esetén.

Takarmány árpa 
Hordeum vulgare
Szaturnusz uralja








Zsákban, zacskóban megmelegítve a fültőmirigygyulladásra , fájós fülre tették. Az árpasör jó vízkórság esetén .Több mint 5. 000 éve köztudott, hogy energiát és erőt adó táplálék. 
A római birodalomban a gladiátorok fő tápláléka az árpa volt. Erről kapták a Hordaerii (árpaevő) elnevezést is. Caesar katonái egész napos meneteléskor árpát fogyasztottak, akárcsak az inkák. A múlt századig az anyatej kiegészítőjeként a csecsemőket is ezzel táplálták, amíg a modern és divatos tápszerek át nem vették a helyét.

Babér,Bazsalikom,Bor,Boróka,Borsfű,Borsmenta......

~

Babér (Laurus nobilis)

az Oroszlán jegyében álló Nap uralja
Ősi illatos és fertőzésgátló gyógynövény. Hajdanán a dicsőség, hírnév, és a győzelem jelképe volt. A babér a győzelem és a tehetség szimbóluma volt az ókori ember számára. Babérlevelekből fonták a győztes római tábornokok koszorúját Nevét a rómaiaktól kapta, akik a latin laudere (dicsőíteni) szóból eredően lauris-nak hívták. Leveleit Apollónak szentelték, koronaként a költők, sportolók és cézárok kiváltsága volt viselni a babérból font koszorút.

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

a Skorpió jegyében álló Mars uralja
A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása.
Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. Jó idegerősítő. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást (ld. figyelmeztetést). A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák. A népi hagyomány szerint levele elűzi a legyeket. Az ókori görögök a növények királyának tartották, mivel a királyok felszenteléséhez használt olajnak is elengedhetetlen alkotórésze volt. A középkori európaiak úgy tartották, hogy csak gyönyörű nők termeszthetik a bazsalikomot, és a romantikus szerelem szimbolikus jeleként aposztrofálták.
Tea: Forrázzunk le 1 csésze vízzel 1 teáskanálnyi szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Köhögés csillapítására, idegnyugtatóul, étvágyjavítóul, vizelethajtóul isszák.
Bazsalikom lé: A levélből kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott.
Öblítő: Toroköblítőként használják, valamint kelések érlelésére.
Por: Szájfekély esetén alkalmazandó.
Fűszerként: Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme.

Bor

Ősidők óta az ember issza a bort sejtve a jó hatását. Az utóbbi idők kutatásai bebizonyítatták, hogy a bor valóban jó hatással van az egészségre, ha mértékkel fogyasztják, vagyis naponta maximum három decit. Egy-egy alkalommal egy decit fő étkezés után.
Növeli a HDL koleszterint: A rendszeres borfogyasztás növeli a jó koleszterin szintet a szervezetben, ami jó hatással van a szívre.
Csökkenti a vérnyomást: A bor hozzájárul a jobb emésztéshez, valamint csökkenti a vérnyomást, és ezzel lényegesen hozzájárul a szívszélhűdés, megelőzéséhez.
Zsírtalanítja a májat: Sok szó esik a franciák bőséges kosztjáról és arról, hogy a táplálkozási szokásokat figyelembe véve, kicsi a szív és érrendszeri betegség által kiváltott halálozási arány. Maguk a franciák ezt azzal magyarázzák, hogy az elfogyasztott szőlőlének köszönhetik életüket. Hallgatnak azonban arról, hogy májcirrózis következtében való elhalálozással a vezető helyet vívták ki maguknak. Mérsékelten azonban a vörösbor jó hatással van a máj működésére, mert segít a zsiradék feloldásában. Ezzel a tulajdonságával hat az emésztésre is. Tehát a jó magyaros ételt nem árt lemosni egy pohár borral. A szőlő, illetve a bor fogyasztása a máj zsírtalanításába is alaposan besegít, és ezzel az egész szervezet jobb működéséhez, hiszen a májnak több mint ötszáz feladata van, s csak akkor tud eleget tenni a feladatainak, ha egészséges. A szőlő héja gombaellenes anyagot tartalmaz az un. resveratrolt, ami a zsírtalanítást is előidézi.

Boróka

Régebben tömjént készítettek leveleiből, manapság neve hallatán a legtöbb ember inkább a ginre gondol. Az indiánok fagyási sérülések gyógyítására használták.
Boróka latin elnevezése Juniperus communis. A növény gyógyhatása tobozbogyóiban rejlik. Frissen és szárítottan egyaránt használható, a nyár végén szedett bogyói muszlinkendőn jól száríthatók. Belsőleg hólyaggyulladást, reumát és vesegyulladást kezelnek vele. Teája vizelethajtó, antiszeptikus és méregtelenítő hatású is. A belőle párolt olaj nem csak az aromaterápiában használatos, de kítűnő masszázsolaj is, enyhíti az izületi és izomfájdalmakat. A konyhában álatlában húsokat fűszereznek összezúzott bogyóival. Belőle készítik Szlovákiában a híres szeszes italt, a Borovickát is, de a gin jellegzetes ízét is a boróka adja. Hagyományosan barna színű festéket készítenek belőle. A Boróka Fagytűrő, örökzöld, tűlevelű növény. Levelei kékeszöld színűek, szúrósak, megtörve jellegzetes aromájúak. Kétlaki, tobozbogyói a nőnemű egyedeken teremnek, a hamvaskék színű bogyók két-három év alatt érnek csak be. Kedveli a napos helyeket és a meszes talajt.

Borsfű

Nevezik borsikafűnek és csombordnak is. A bab nélülözhetetlen kisérője és hasznos gyógynövény.
Borsfű latin neve Satureja hortensis. Közeli rokona a Satureja montana a hegyi borsikafű. A növény levelei gyógyhatásúak, fűszerezéskor emésztéssekentő hatással bírnak. Főzetével gyomorelégtelenség, rossz emésztést és étvágytalanságot gyógyítanak, teája tonizáló hatású. Levelei és bimbói ruhák közé helyezve távol tartják a molyokat. Borsfű egynyári növény, erősen illatos levelekkel. Nyár derekán kezd legkorábban virágot bontani, könnyen, magától szaporodik. Szereti a száraz, napos helyeket, nem kedveli a hideget.

Borsmenta

A Borsosmenta talán az egyik legelterjedtebb mentafajta a bosros, vagy másnéven borsmenta.
Borsosmenta latinul Mentha piperita. Rokonai pl. a M. pulegium a csombormenta, a M. spicata, vagyis a fodormenta, az almamenta... és még számtalan mentafaj, keveredés és hibrid a mentafélék közül. A borsmenta a gyógyászat legértékesebb mentafaja magas mentoltartalma miatt. Álmatlanságra, gyomor- és emésztési panaszokra isszák teáját, forrázatát. Ilóolajával likőröket, édességeket, valamint gyógyászati termékeket édesítenek, de sokszor megtalálható különböző kozmetikumokban is illatosítóként. A borsmenta tulajdonképpen a fodor- és vizimenta kereszteződése, vadon nő bozótosokban, és gazdag nedves területeken. A félárnyékot és a tűző napot is kedveli, ha megfelelően nedves a talaj. Legkönnyebben gyökérdugványokkal és maggal szaporítható.

Cékla,Cickafarkfű,Citromfű,Csalán

Cékla (Beta vulgaris)

Szaturnusz uralja

Gumóját vérszegénység, tüdőbetegségek ellen használják. Vértisztító tea készül a gumóból. Gátolja a ráksejtek szaporodását. A cékla gyógyhatásai: vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumor sejtek szaporodását gátló hatása is van. horoszkóp, asztrológia, gyógynövény, Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót- Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is. Oxálsav-tartalma miatt a sóska túlzott mértékű fogyasztása főleg kisgyermekeknél vesekárosodást okozhat. horoszkóp, asztrológia, gyógynövény, A Rumex acetosa (sóska) kivonat COX gátlás révén gyulladáscsökkentő hatású. Klinikai vizsgálatok szerint a gyulladáscsökkentő hatás a fenilbutazonhoz hasonló mértékű. kivonata immunrendszer erősítő .

Cickafarkfű (Achillea millefolium)

a Vénusz uralja

A cickafarkfű étvágytalanság, görcsös jellegű gyomor-, bél- és epebántalmaknál, valamint gyomorhurutnál ajánlható, valamint vénás keringési zavarok (aranyér, lábszárfekély), visszértágulás ellen, húgyutak betegségei esetén.Segíti az emésztést, a sebgyógyulást, jó vérzéscsillapító orrvérzés esetén és alkalmazható menstruációs zavarok ellen is. A fogíny- és szemgyulladások kiváló öblögető-, illetve borogatószere. Az Achillea nemzetségnév a görög hős, Achilleus nevéből származik. A monda szerint a gyógyításban járatos kentaur, Chiron ismertette meg vele a sebgyógyító cickafarkfüvet.Virágjának forrázata tisztítja a tág pórusú, zsíros bőrt.

Citromfű (Melissa officialis)

a Rák jegyében álló Jupiter uralja

Hatóanyagai nyugtató és vírusölő hatással rendelkeznek. Külsőleg a Herpes simplex helyi kezelésére alkalmas. A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható ajakherpesz esetén. Ideg- és szívnyugtató, görcsoldó.Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó citromfüvet alkalmazni. Ismeretes még izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is. Az illóolaj reumás panaszok enyhítésére használható fürdőként és bedörzsölő szerként.

Csalán (Urtica dioica)

a Mars uralja
Gyógyteaként rendkívül sokrétű a felhasználási köre, általános erősítő, vértisztító, vizelethajtó, továbbá hólyaghurut, reuma, köszvény, bőrbetegségek, hajhullás, magas vérnyomás, gyomorhurut ellen is bizonyítottan jótékony hatással bír.Tavasszal sokan alkalmazzák a csalánteát vértisztító kúrák részeként, mivel jól átmossa a veséket, és kimossa a vesehomokot és a veseköveket, de ezek megelőzésére is jó.Ülőfürdőként aranyeres bántalmak kezelésére, borogatóként pedig bőrkiütésekre használják.Mosóvizes változatban kiválóan alkalmas hajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen. A kovasav-tartalma erősíti a kötőszöveteket, a körmöket, a hajhagymákat.

A csalán gyökérzetét (Urticae radix) béta-szitoszterin-tartalma miatt a prosztata jóindulatú daganatának kezelésére alkalmazzák, növeli a vizelet mennyiségét, csökkenti a prosztata térfogatát.Főzetét külsőleg hajhullás és korpásodás ellen használják, vagy reuma elleni fürdővizet készítenek vele.

Csipkebogyó,Csombormenta,Dió

Csipkebogyó (Rosa canina)

Jupiter uralja

Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen. A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú.

A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák. Egyes népek még likőrt, bort és pálinkát is készítenek belőle, a svédek pedig levesnek főzik meg. A csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes vad és kerti gyümölcs közül, sőt C-vitamin-tartalma tízszer nagyobb a citroménál. A bibliában a csipkebokor Mózes elhívatását jelképezi. A középkorban a lángoló csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki érintetlenül lett Isten anyja, ezért a barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe.

Csombormenta (Mentha pulegium)

a Vénusz uralja
Segíti az emésztést és friss leheletet biztosít. Megfázás és bőrkiütések esetén enyhítő hatású szerként használják. Tonizál és hűsít. Növeli a fizikai erőt, segít az aggodalom és a kisebbségi érzés leküzdésében. A menta a vendégszeretet szimbóluma. Pennyroyal /csombormenta/, latinul Mentha pulegium, a menták családjába tartozik. A belőle főzött enyhén csípős izű teát izzadáskúrához ajánlják, ami eltávolítja a mérgeket a szervezetből. Szélhajtóként is használják, valamint segíti az emésztést, és enyhíti a hányingert. a menták családjába tartozik. A belőle főzött enyhén csípős izű teát izzadáskúrához ajánlják, ami eltávolítja a mérgeket a szervezetből és enyhíti a hányingert.

Dió

A diófa rendkívül hasznos növényünk. Mint gyümölcs, a többi része mint gyógynövény sok szenvedéstől szabadíthat meg, ha tudjuk, hogy melyik betegségre mit és hogyan használjuk. A diónak is van több fajtája, de lényegében nem sokban különböznek, hacsak az nem fontos, a háziasszonyok számára, hogy egyes fajtája vékonyabb héjú, könnyebben lehet törni.
Gyógyító anyag: Diólevél, Diófa kéreg, A termés külső zöld héja a diókopács, A termés kemény fás héja (tisztításkor különítsük el), A dióban a gerezdeket elválasztó belső fás rész (tisztításkor különítsük el),
Tartalmaz: Rendkívül sok vitamint és ásványt tartalmaz, valamint hatvan százalékos zsírtartalma van, amiből 56 százalék az esszenciális zsírtartalom. Ezt figyelembe véve a folyamatos mérsékelt fogyasztás jótékonyan hat a koleszterin csökkenésre, valamint a közönséges zsírokat helyettesítve soványító kúrának is jól beválik, természetesen a közönséges zsírok fogyasztásának szüneteltetésével, mert mint tudjuk, azok fölfokozzák étvágyunkat.
Gyógyhatása: A dió gyógyhatása szerteágazó. Parazitaölő, féregölő vértisztító, emésztő szervek munkáját serkentő stb. Bolhaűző, sőt fejtetű ellen is használtál régen.
Cukorbajra: Cukorbajra a dió kemény, tehát fás héjából készült teát fogyasztunk, naponta legalább 3-4 csészével, hat héten keresztül.
Pattanások, ekcéma: Pattanások és ekcéma a savas vér következtében jelennek meg. A levélből készült tea vértisztítóként is szolgálhat.
Idegesség, álmatlanság: Az idegesség és az álmatlanság sok mindennek lehet a tünete. Lehet csupán kimerültségé, vagy a túlhajszoltság következménye, de súlyosabb ok is előidézheti. Próbálkozzunk meg a levélből készült teával, de ha nem enyhül, és nem találjuk az okát, legjobb, ha elvégezzük a teljes szervezetre kiható parazitaölő kúrát. Ebben az esetben azonban hosszadalmasabb kúrára van szükség.
Magas koleszterin szint: Az esszenciális tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen zsír tartalma teszi lehetővé, hogy dió fogyasztásakor a szervezet inkább a számára megfelelő zsírt dolgozza fel, míg a felhalmozódott koleszterintől igyekszik megszabadulni. Természetesen ha ezzel a céllal fogyasztjuk a diót, szakítanunk kell a közönséges zsírhasználattal.
Szív koszorúér betegségre: A koszorúér megbetegedését több ok is kiválthatja, bizonyítottan az erős dohányzás. A következmény mindenki előtt ismert. Védekezhetünk ellene dióból készített teával. A diónak abból a részéből készítjük, amelyek elválasztják a dióbelet.
Székrekedés, hasmenés: Az áztatott aszalt szilva is segít a székrekedésénél, de biztosabb a siker, ha reggelire ehhez adunk naponta néhány gerezd darabolt diót. Maga a dió a hasmenést is mérsékeli.
Fizikai gyengeség: Fizikai gyengeségre magát a dióbelet kell fogyasztani naponta mérsékelt mennyiségben.
Pikkelysömör, sömör, ótvar: A pikkelysömörre és a sömörre a diólevél főzetét használjuk, külsőleg. A jó sűrűre főzött tea bedörzsöléssel megöli a mikroszkopikus élősködőket
Hajszínező, hajöblítő: Egy csésze forró vízhez tegyünk két kanál diólevelet, és hagyjuk állni egy napig. Egy másik csésze forró vízhez tegyünk egy evőkanál orosztea levelet, és szintén hagyjuk állni egy napig. Másnap forraljuk fel ismét, és szűrjük le, keverjük össze és tegyük egy üvegbe. Ha kihűlt, tegyük a hűtőbe. Hajmosás után kissé itassuk fel a hajról a vizet törülközővel, majd korábban a festéshez használt hegyes szájú üvegbe téve ugyanúgy festjük a haj tövét, mint a hajfestékkel. A beáztatott hajat öreg törülközőbe csomagoljuk, majd kissé leöblítve, szárítjuk.
Ez a hajfesték különösen a rákos, vagy egyéb súlyos betegeknek felel meg, mert nem tartalmaz veszélyes vegyszert. Hajöblítéshez egyszerű teát használjunk, amely diólevélből készül, s egy csészéhez egy evőkanál levelet eszünk.
Vértisztító: A vértisztító tea készülhet diófa kéregből is. A kérget megszárítva, vagy nyersen is használhatjuk.
Féregűző hatása: Kutya vagy macska fekhelyére ha teszünk egy csomó diólevelet, elűzi a bolhákat.

Eperfa,Édesgyökér,Erdei szamóca,Fekete áfonya

Eperfa (Morus nigra)

a Merkúr uralja

A szederlevél teáját hasmenés ellen alkalmazzák, de izzasztóként is ismert. Száj- és garatnyálkahártya-gyulladás kiegészítő terápiájában is alkalmazást nyer öblögető, gargarizáló szerként.A cserje leveleit felhasználják különböző teakeverékek alkotórészeként. A népi gyógyászat a következő receptet adja hozzá: Az eperfa jó értelemben hideg, azonban ugyanaz, amit elevennek neveznek.

"És aki rühes, az főzze e fa leveleit vízben, és fürödjön ebben a vízben, vagy mosakodjon erősen ezzel a vízzel izzasztófürdőben. És tegye ezt gyakran, és a bőre meggyógyul. Aki azonban evés vagy ivás által mérget vett, törje össze ezeket a leveleket, és préselje ki a nedvüket, és adjon ehhez valamennyivel kevesebb fehérüröm nedvet, és keverjen hozzá kétszer annyi tiszta és jó bort, és azután főzze is, hogy felforrjon, és miután kihűlt, igyon belőle mértékkel étkezés után, azonban gyakran, és a mondott méreg hányással vagy kiválasztván távozik belőle. És bujaság van a gyümölcseiben, és ez a gyümölcs nem árt sem az egészségesnek, sem a betegnek, hanem bizony inkább hasznára válik az embereknek"

Édesgyökér

A glicirrizin főbb hatásai: gyulladáscsökkentő (antiflogisztikus), köptető (expektoráns) és fekélyellenes (antiulceratív). A köptető hatás a légúti nyálkahártyák kiválasztásának fokozásán és a hám csillószőrös muködésének serkentésén keresztül érvényesül. Fekélyellenes hatását főként annak tulajdonítják, hogy fokozza a gyomornyák szekrécióját és serkenti a gyomornyálkahártya-sejtek képződését. A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom görcsoldásra is. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya sérülések esetén.
Az édesgyökér a medvecukor, a bocskorszíj nevű, gyermekek által kedvelt cukorféleség gyártásának alapanyaga. Felhasználják még a barna sör színezésére, illetve az emésztést serkentő gyógytea készítésére is. Az édesgyökér édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer és a gyógyszeripar ízjavítóként hasznosítja. Napjainkban egyre inkább visszatérünk a természetes gyógymódokhoz, hiszen ezekkel mellékhatás nélkül is kezelhetjük a kisebb problémákat Érdekességként említhetjük meg, hogy a medvecukor is édesgyökérből készül
Az édesgyökér gátolja a baktériumok szaporodását, sőt antivirális (vírusellenes) aktivitását is észlelték, mely szervezetünket főként az influenza A kórokozója elleni harcban segítheti. Immunstimulánsként erősíti általános védekezőképességünket is. A Dél-Európában, Kis-Ázsiában, Afganisztánban, Dél-Szibériában, Nyugat-Kínában honos Már az ősember is használta, feltehetően méz helyett édesítőszerként.
Nem javasolt a fogyasztása máj- és hipertóniás betegségek esetén és várandós anyáknak sem. Az édesgyökérből készült teákat vagy készítményeket 4-6 hétnél tovább nem szabad fogyasztani.

Erdei szamóca

Az Erdei szamóca nemcsak a finom és egészséges gyümölcsei, de a levelei is gyógyhatásúak a szamócának.
Erdei szamóca latinul Fragaria vesca. Nemcsak a gyümölcsei, de a levelei is gyógyhatásúak. Az erdei szamóca enyhén hashajtó hatású. Gyümölcsei vasban gazdagok és idegerőasítő hatásúak. Leveleiből vérzéscsökkentő és vízhajtó tea készül. A konyhában hasznosítva salátákhoz adják. Erdei szamóca lombhullató, lágyszárú évelő növény. Európában őshonos. Az erdei szamóca a rózsafélék családjába tartozik. Legjobban a nedves, árnyékos helyeket kedveli. Az agyagos talajt nehezen viseli. Fiatal indáival szaporítható.

Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus)

Jupiter uralja
A levélből készült tea jó szél- és vizelethajtó, megszünteti a bélrendszer hurutos megbetegedéseit. Segít vese- és hólyagbántalmak esetén is. A levélből előállított szereket külsőleg összehúzó szerként alkalmazzák. Belsőleg történő használatra időskori cukorbetegség esetén alkalmazható szakorvosi felügyelet mellett.A termésből szintén készítenek teát gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére, de közkedvelt és ízletes a belőle előállított lekvár, szörp és bor is. Az áfonyabor erősítő hatású.A vadon élő áfonya termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél.Retinaproblémák, látászavarok esetén is felhasználást nyer. Terméséből "gyógypálinkát" is főznek, melyet szájüregi és fogínygyulladás esetén fogyasztanak. Baktériumölő hatással is rendelkezik. Az áfonya kivonatos formában gyógyszertárakban kapható. A fekete áfonya kedvenc tápláléka a vadon élő állatoknak, medvéknek, fajdoknak.
Fekete nadálytő ,Fekete üröm, Fagyöngy, Fahéj
~

Fekete nadálytő ( symphytum officinale)

Szaturnusz uralja

Külsőleg paszták, kenőcsök, pakolások formájában használják. A fekete nadálytőből készített, pépes borogatás segíti a csonttörések, húzódások,zúzódások, ficamok, rándulások gyógyulását - erre utal a növény egyik neve is: forrasztófű. Izom-, ideg- és ínhüvely-gyulladásoknál is jól bevált módszer a nadálytő lisztjéből készült péppel történő borogatás. Egyik fő hatóanyaga, az allantoin serkentően hat a vérellátásra, növeli a sejtek regenerációs folyamatait. A gyökér áztatásos eljárással készült kivonata hatásos csonterősítő, csonttörés esetén elősegíti a hegképződést. Hám- és sejtképző hatása serkenti a sebgyógyulást. Visszérgyulladásokra szintén kiváló, de ajánlják toroköblítőnek is.

Fekete üröm (Artemisa vulgaris)

a Merkúr uralja
Teája kiváló étvágyjavító és epeműködést serkentő, de használják görcsoldóként és bélféregűzőként is. Zsíros ételek fogyasztása során serkenti az epe termelődését. Vadételekhez is alkalmazzák fűszerként.

Fagyöngy

A fagyöngy ősidők óta mágikus csodaszer, mindent gyógyító növény hírében állt. A húszas években az antropozófusok a jövő daganatellenes gyógyszerét látták benne. Azóta sok idő eltelt, s a modern kutatások eredményei alapján ma már olyan készítményeket állítanak elő belőle, amelyek fő hatóanyaga a lektin - ez erősíti az immunrendszert -, és így valóban új reményt jelent a daganatos betegek számára. Vérnyomáscsökkentő és érvédő hatása pedig hazánkban is sokak előtt jól ismert. A fagyöngy örökzöld, villás ágrendszerű növény, ami félélősködő életmódot folytat. Kisebb-nagyobb zöld bokrait főképpen a téli időszakban könnyű felismerni lombhullató fáink ágain. A fagyöngy vékonyabb, leveles ágait októbertől decemberig, valamint márciusban és áprilisban gyűjtik. A növény glikoproteineket, viscotoxint, flavonoidokat, nyálkát és a már említett lektint és fehérjét tartalmaz. Összetevői serkentik az endorfinok, a természetes hangulatjavítók és fájdalomcsillapítók termelését és elválasztását, illetve erősítik a szervezet immunrendszerét, amelyet rákos betegek esetében a kemoterápia amúgy is legyengít.
A fagyöngy nagyon régóta tisztelt növény: Caius Plinius Secundus római természettudós jegyezte fel a keltákról: "Semmi sem szentebb számukra, mint a fagyöngy, és a fa, amelyen nő... A maguk nyelvén a fagyöngyöt "Mindent Gyógyító" nak nevezik. Ha szokásuk szerint áldozati lakomát csapnak..., egy fehér ruhát viselő pap felmászik a fára, és aranysarlóval vág le a fagyöngyből... Szent meggyőződésük, hogy a fagyöngy bogyójának kipréselt levétől termékenyek lesznek a meddő állatok, és hogy ez a lé egyben általános ellenméreg is." A középkorban a kelések és a sebek gyógyítása volt a fagyöngy legfontosabb feladata, bár Szent Hildegard kehesség és kösz vény, Hieronymus Bock pedig például nyavalyatörés ellen is ajánlotta. Érdekes, hogy még ő is leírta a régi germán időkbe visszanyúló hiedelmet, miszerint a "boszorkányseprű" megóvja a fákat a villámcsapástól, az embereket pedig az ártó szellemektől.
A fagyöngy mai reneszánsza a húszas évekre nyúlik vissza, amikor Rudolf Steiner felismerte benne a rák lehetséges gyógyszerét: "Ahogy a fagyöngy a természet rendjét megfordítja (télen zöldell és nyáron hervad), úgy állít egy tumor a testben mindent a feje tetejére."
JAVÍTJA AZ ÉLETMINŐSÉGET
A mai kutatások alapján a fagyöngy a rákkutatás egyik nagy reménysége. Ezt nemcsak sejtosztódást gátló hatóanyagainak köszönheti, hanem annak is, hogy mai megfogalmazás szerint segít a rákos betegek életminőségének megőrzésében és javításában. Tehát nem csodaszerről van szó, hanem a kiegészítő terápiák egyik új lehetőségéről. Sok esetben hozzásegíti a betegeket ahhoz, hogy a szokásos klinikai kezelések után visszatérhessenek megszokott mindennapi életükhöz. Sok beteg beszámolt arról is, hogy a fagyöngykészítmények nemcsak az életkedvüket adták vissza, hanem fizikailag is hatottak rájuk, mert jobban érzik magukat. A rákkutatók ezt az immunrendszer aktiválásával magyarázzák. A fagyöngylektin izgalmi állapotot okoz a szervezetben, aminek hatására fokozódik bizonyos immunsejtek termelése. A természetes ölősejtek egy része közvetlenül a kórokozókat pusztítja el, más részük pedig eltünteti az elhalt sejteket. Emellett fokozódik az interleukin1 termelődése is, ami ismét csak a fájdalomcsillapító és hangulatjavító endorfin szintjének emelkedéséhez vezet.

Fahéj

A fahéjfa (Cinnamomum ceylanicum) a babérfélék családjába tartozik, mely ágainak megszárított belső kérge a világ egyik legősibb fűszere. Már 4500 éve is használtak fahéjat a kínai konyhában, valamint az egyiptomiak is ezzel balzsamozták be múmiáikat. De a fahéjat nemcsak illata, hanem gyógyító hatása miatt is alkalmazták az egész ázsiai térségben. Már Hippokratész is alkalmazta a fahéjat gyomorgyógyszerként A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják. A fahéj serkenti az emésztést, és hurutok ellen is kiváló, legalábbis a régi korok orvosai szerint. Talán ezért szerepelt régen a nehezen emészthető ételek sora végén az illatozó fahéjas sütemény.
Kutatás: Arra, hogy a fahéj a vércukorra is hatást gyakorol Anderson RA. és Khan A. kutatócsapata figyelt fel egy vizsgálat során. Anderson és társai 2003-as kísérletében 60 II-es típusú cukorbetegségben szenvedő személynek adtak 40 napig a mindennapi táplálékukhoz néhány gramm (1, 3 vagy 6 gramm) fahéjat. 40 nap után mindhárom csoportnál a vércukor szint 18-29 %-os csökkenését tapasztalták. A koleszterinszintet is pozitívan befolyásolta: a trigliceridek 23-30 %-kal, az LDL-koleszterin pedig 7-27 %-kal csökkent, mialatt a fahéjbevitelnek semmilyen befolyása nem volt a HDL-koleszterinre ("jó koleszterin"). Ezzel szemben a kontroll csoportokban egyáltalán nem volt statisztikailag jelentős változás sem a vércukorszintet, sem a koleszterin-és trigliceridértékeket illetően. Azonban, amikor 40 nap után abbahagyták a fahéjbevitelt, a vércukorra gyakorolt pozitív hatás is megszűnt. A fahéjból készült kivonat antioxidáns tulajdonságú, így hozzájárul a szervezetben végigmenő oxidációs folyamatok gátlásához, ezáltal lelassítják az öregedési folyamatokat.

Fokhagyma, Füstikefű, Fekete bodza, Főzőtök
~

Fokhagyma (Allium sativum)

a Mars urallja

A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is.Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet.

A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket. Megfázás vagy nátha esetén a forró teába tegyünk1-2 gerezd fokhagymát. Régen gyógyszer fokhagymával gyógyították a tífuszt, kolerát stb. A régi időkben a fokhagymát a hüvelygombásodásnál hüvelykúpként is használták. Meghámozták a fokhagymát, bevagdosták, becsavarták gézbe, majd cérnát rögzítettek hozzá. A fokhagymagerezdet a tamponhoz hasonlóan a hüvelybe tették és egy éjszakán át benn hagyták. A kezelést 3-4 alkalommal ismételték meg. A világ számos helyén varázsszerként használták: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, mert úgy gondolták, hogy az megvédi őket a szemmel verés és a betegségek ellen. Az első világháború idején a fokhagyma levét a harctéri sebek elfertőződésének megakadályozására használták. A fokhagymát már 5000 éve rágcsálják az emberek.Különösen az ókori Egyiptom lakói szerették, nem véletlenül volt "büdös ember" a gúnynevük a szomszédos államokban. Fokhagymát találtak Tutanhamon sírkamrájában is, tehát feltételezték, hogy a túlvilágon is szükség lehet e hasznos növényre.

Füstikefű, (Fumaria officinalis)

Szaturnusz uralja

A gyógynövény vértisztító, étvágy- és emésztést serkentő hatású. Görcsoldó tulajdonságának köszönhetően oldja az epehólyag, az epeutak és a gyomor-bélrendszer görcseit.Bizonyítottan jó hashajtó és epehajtó hatású. A népi gyógyászatban székrekedés és krónikus bőrgyulladás kezelésére alkalmazzák. Fumársav-tartalmának köszönhetően szabályozza a bőr anyagcseréjét is, ezért előszeretettel ajánlják a pikkelysömör kezelésére.

Fekete bodza

A Fekete bodza Legendás bokor, sokáig az összes többi növény védelmezőjének tartották. Manapság inkább sokoldalú felhasználása miatt becsülik nagyra.
Fekete bodza latin neve Sambucus nigra. Közeli a rokona a S. ebulus, a gyalog-, vagy másnéven földibodza. A gyógyászatban a növény virágzatát, levelét és érett bogyóit használják. Virágzatának forrázata izzasztó, lázcsillapító és nyálkaoldó hatású, de csillapítja a köhögést, megfázást, hurutot és a torokfertőzéseket is. Levelei hatékony biorovarirtók és bőrpanaszok enyhítői. Virágzata szemnyugtató hatású, gyakran használják fel kozmetikumokban is. Kérgét régóta az epilepsziás megbetegedések gyógyítására használják, leveleivel együtt pedig hashajtó hatású. Gyökerét vesebántalmakra alkalmazzák. A konyhában is használják, virágzatát palacsintatésztába sütik, szörpöt, szirupot, gyümölcsbort készítenek belőle. Bogyóiból kelmefesték készül. Hazánkban vadon is előforduló, a loncfélék (Caprifoliaceae) családjába tartozó lombhullató bokor, egyenes ágakkal. Levelei szúrósak és zöld színűek. Nyár közepén virágzik, vörös virágszárai apró, illatos, fehér virágokat tartanak. Bogyói érett állapotban lilásfeketék és ehetőek. Vigyázat: éretlen bogyói mérgezőek, erős hashajtó hatásúak!

Főzőtök

Durván csoportosítva a töknek két fajtáját különböztetjük meg. A sütőtök és a főzőtök. A sütőtök mély narancsszínű, a főzőtök kiérlelve halványsárga színű, de főzésre nem érleljük ki, esetleg a késő őszi termést, amikor bemeszelik a végeit, és úgy tárolják. Az érett tök tovább eláll. A növény két fajtája között még az a különbség hogy az egyik, a főzőtök guggonülő, a sütőtök indája pedig fut a kukoricásban. A sütőtök csak ősszel élvezhető, miután megcsípi a dér.
Tápértéke: Ha gyógyhatást akarunk elérni, legjobb ha a főzőtök levét fogyasztjuk. A benne levő szerves nátriumot, sót a máj nagyon jól tudja értékesíteni.
Főzőtök gyógyító hatása: Zöld tök, vagy főzőtök gyógyhatása a szerves só tartalmában van. Az nagyon fontos, hogy a szervezet folyamatosan elegendő szerves sóhoz jusson. Ha ugyanis sokáig főleg édes gyümölcsön élnek a vegetáriánusok, krónikus fáradság vesz rajtuk erőt, mert szervezetükből hiányzik a szerves só, ami a máj működéséhez szükséges. Ilyen estekben a legjobb, ha naponta fogyasztunk tökfőzeléket és nyers lét is.
Cukorbetegeknek: A tök nyersen való fogyasztása után a szerves só, illetve nátrium, a vérbe kerülve, emeli a vér só tartalmát, valamint csökken a vér cukortartalma.
Hiperaktivitás: Különösen a gyermekeknél észleljük az utóbbi időben a túlzott éberséget, mozgékonyságot, magyarán kezelhetetlenséget. Ezeket a jelenségeket a különféle ételadalék okozza, mint színesítők, tartósítók, és a nagy fehércukor tartalom. Ez mind gyakoribb jelenség a gyerekeknél, ami csupán az első megnyilvánulás, figyelmeztetés, hogy a gyerek táplálkozásában valami nincs rendben. Később ez allergiába vagy más betegségbe fajulhat. Ha időben cselekszünk, sok bajtól óvhatjuk meg a gyerekeket. A szerves só lassú adagolása a legjobb gyógyszer a hiperaktivitásra.
Főzőtök hőség ellen: Ha nagy meleg van sokat izzadunk, a test sótartalma jócskán csökkenhet. Ez vonatkozik azokra is akik napon fizikai munkát végeznek, vagy a sportolókra, akik sokat gyakorolnak. Az izzadtsággal a bőrön keresztül sok só távozhat, amit ha nem pótolunk fáradtságot, kimerültséget idéz elő. Ilyenkor a legjobb ital a testnek a nagy sótartalmú növényből készült ital. Nem szükséges, hogy hideg legyen, mert a test csak akkor kezdi hasznosítani a folyadékot a gyomrunkból, amikor az átvette a test hőmérsékletét.
Napszúrás esetén is jobb ha szerves sókban gazdag növényi lét iszunk. Fogyaszthatunk citromos vizet is, de óvakodjunk a cukor használattól.
Krónikus fáradság: A krónikus fáradság mind gyakoribb betegség, amikor az orvos nem találja a betegség okát, mégsem érezzük jól magunkat. Ha nem teszünk ellene semmit, a helyzet romlása fokozódhat. Ilyenkor a legjobb sötét színű zsenge tököt héjastól kicentrifugázni, felönteni egy harmad rész vízzel, és egy harmad rész paradicsom lével. Evés közben fogyasszuk.
Emésztési nedv: Ha a testben van elegendő szerves só, nem jelent gondot a testnedvek előállítása. Ilyen nedv a szánkban a nyál. Ha nincs elegendő nyál, kiszárad a szánk, szomjúságot érezünk. Ha éhesek vagyunk és ételt látunk, vagy rá gondolunk, megindul a nyál termelődés a szánkban, ami a keményítő emésztéséhez szükséges. A gyomorban a gyomorsav van, a hasnyálmirigy is termel három féle nedvet, a belekben is megtalálható az emésztési nedv. Mindezek termelődéséhez szerves sóra van szükségünk, amit a tökben megtalálunk.
Csonttörés és csontritkulás: A zöld tökben az ásványok elosztása megfelel annak, hogy egymást támogatva jobban fel tudjanak szívódni. Ez teszi lehetővé a kalcium felszívódását, így a csontritkulás megakadályozását. A nátrium tartalom lehetővé teszi, hogy a tök-lé fogyasztása hatására a tört csont hamarább begyógyul, sikeresebben forr össze.