~ Vesekő ellenes - Aranyos istápfű, Csalán

Aranyos istápfű, forrasztófű, mezei aranyos vesszó, riskaréj, veres gyűrűfű. fSolidago virga aurea.) A fészkesek (Compositae) rendjéhez tartozik. 50—100 cm. Szára bugásán ágas. Tolevelei viszás tojásalakúak, nyelesek és fürészesek; a középsők hosszúkások, kevéssé fogasak és szárnyas nyélbe futók. Aranyszínű fészkei ágtetőző fürtökben fejlődnek. Minden fészekben többnyire 8 nyelves virág van, melyek a fészekpikkelyeknél hosszabbak. Terem erdőkben irtásokban, gyepükben az egész országban.

Használata: Az istápfünek leveleit és gyökerét használják. Mindkettő porrá zúzva és naponként 3 gramm, 3 deci vízben, vagy káposztalében főzve, reggel este használva, kitűnő hatású vesekő s hólyágbajóknál. A virág feje fehér borban főzve, vízkárban szenvedőknek ajánlható. Nehezen gyógyuló sebeknél a fűnek piros levelei összetörve és a sebre alkalmazva tisztítólag és gyógyítólag hatnak. Erős szájszag esetén a fűnek erős főzete, száj öblögető víznek használható.
Csalán

Hasznos

Az egész növény hasznos a gyökerétől a virágjáig.

- veseműkdést szabályoz

- vesekő ellenes

- hólyaghomok ellenes

- hugyúti gyulladás

- vizelet pangás

- segíti a székletürítést

- a veseműködéshez kapcsolódó ekcéma, fejfájás

- II. típusú diabetesben csökkenti a vércukor szintet

- epebántalmak

- májbántalmak
- lép
- gyomor
- nyombélfekély
- chron colitis ulcerosa
- vérszegénység
- ödéma
- légúti allergiában enyhíti a tüneteket
- ellenállóbbá teszi az immunrendszert
- enyhíti a köszvényt és a reumatikus panaszokat –> fürdő
-megszünteti a hajhullást, serkenti a haj növekedését, dúsulását, csillogó haj, korpamentes fejbőr rugalmas haszál
- láb érszűkülete eseté lábfürdő
- görcsök esetén lemosás. Angina pectoris esetén is!
- ekcéma
- lábgombásodás –> fürdő és tea
- isiász eseté a láb külső részén a bokától a csípőig majd belül a csípőtől a bokáig. ERzután a fart is dörzsöljük be a friss növénnyel lassan. Majd a bőrt hintőporozzuk be.
- gyomorrák
- áztatott levével öntözve a növényeket eltünnek a kórokozók a kertünkből

Hatása

- vértisztító

- vérképző

- serkenti az inzulin elválasztást

- gyulladáscsökkentő

- vízhajtó

Felhaszálás - 4 hetes teakúra javasolt főleg a zsenge hajtásokból: reggeli előtt egy csészével éhgyomorra és napközben egy-két csészvel elkortyolgatni. Cukor nélkül fogyasszuk. Összehasonlíthatlanul nagyobb az ember teljesítő képessége, elűzi a tavaszi fáradtságot, folyamatos fogyasztása vagy bizonyos időnkénti kúrák megelőzik a rákos megbetegedéseket. - megelőzés céljából napi egy csészével naponta - súlyos eseteben nem csak egy csészével kell meginni, hanem naponta 2 litert.

Tea: 1 púpozott teáskanál csalán 1/2 liter vízzel leforrázunk és rövid ideig állni hagyjuk Tinktúra: egy üveget megtöltünk tavassza vagy ősszel kiásott megtisztított és apróra vágott csalágyökérrel, leöntjük 38-40% -os gabona vagy gyümölcspálinkával. Két hétig állni hagyjuk a napon vagy tűzhely közelében. Lábfürdő: 2 maréknyi kefével és vízzel alaposan megtisztított csalángyökeret és friss csalánt ( levelet és szárat) 5 liter vízben egy éjszakán át áztatunk és másnap leforrázunk. Amilyen melegen csak bírjuk 20 percig áztasuk benen a lábunkat. A főzetet ne szűrjük le. A lábfürdőt újra felmelegítve kétszer-háromszor is felhasználhatjuk Hajmosás: egy ötliteres edényben 8-10 marék friss vagy szárított csalánra hideg vizet öntünk majd lassú tűzön forrásig melegítjük. Ezután öt percig álln ihagyjuk. Ha gyökeret használtunk jó két maréknyit áztasunk hideg vízben egy éjszakán át, majd másnap forraljuk fel. és 10 percig hagyjuk állni. A fej mosásához ilyenkor színszappant használjunk