~ Tüdőbaj - Angyalfű

Az erdei angyelika 80—180 cm. magasságú növény. Szára hengeres, finoman karcolt Alsó levelei 2—3-szor szárnyasak; levélkéi tojásalakuak, fürészesek. Ernyője igen nagy és sok ágú. Gallérja rendesen hiányzik; gallérkája soklevelű levélkéi lándzsás tőből serteszerűen kihegyesedők. Pártája fehér, ritkán rózsaszinü. Virága, mint a kaporé. Magvai laposak és igen jó illatúak. Terem vizenyős helyeken, réteken. Gyógyszernek csakis a gyökerét használjuk.

Hatásában egyenrangú az Aristolorhia serpentaria (kigyógyökér) és Acorus Calami Kalmus gyökérrel, úgy fölfuvódásoknál, kalikónál, mint idült gyomorhurutnál, tüdöelnyálkásodásnál és asthma esetén, Erős fűszeres ize van és erősítőleg hat.
A\ angyelikagyökeret sokféleképen használják:
1. Porrá zúzva és 1 rész cukorporral vegyítve, naponként 2—3 grammnyi adagban bevéve, kitűnő hatású kólika, hurutos köhögés és és gyomorfájás esetén. A por fehér borban főzve és melegen használva, csuklást csillapít.
2. A gyökerek főzete: aprított gyökérből 2 kávéskanállal 2 deci vízben kell felfőzni és leszűrt levét említett bajoknál meginni. Egy adag egy napra elegendő.
3. A kandirozott gyökér gyomorerősítő szer.
4. Spiritus angelicae compositas fenyőmag, angelika és Valeriána gyökérből előállítva, mint külső szer, bedörzsölésre használandó, hátfájásnál és rheumatikus fájdalmaknál. A magvakból fűszeres olaj készíthető, mely különböző fájdalmaknál,, mint külső bedörzsölőszer jótékonyan hat.
A régiek a következő hasznáról tesznek említést:
i. méreg ellen: a gyökér porát, (egy jó késhegynyivel) egy kanál vízben, vagy borban kell bevenni;
2. pestis ellen használ, ha gyökerét egy éjszakán át áztatják és az ecetet róla reggel megisszák;
3. mellrekedésnél, ha t. i. sürü nyál valaki mellét szorongatja;
4. külsőleg szemek homályosságánál. Mosd a szemet a zöld fü préselt vagy nyomott és megtisztult levével;
5. sebnél: akár a pora, akár a gyökér leve a sebbe beleeresztve, azt megtisztítja és meggyógyítja. Hasznos volt ez az infó? Itt több érdekességet is találsz!