~ Sárgaság - Aranyos páprád, csipkés bodorka, árvaleány haja,Édesgyökerű páfrány. (Polypodium vulgare, angyalédesgyökér,)

Egyéb nevei: Szent Ilona füve, bojtos fű (Asplenium Trichomené, Adventhum aureum).

Páfrány-féle de igen apró. Levelei csomóban állanak, száracskái aranysárgák. Lemeze keskeny, szálas, lándzsás szálas, egyszer szárnyas, vagy szárnyasán hasogatott, szeletei tojásdad kerekdedek, vagy hosszúkás tojásalakuak, csipkések, felül kopaszok, alul kevéssé szőrösödők. Az egész levél áttelelő. Erdőkön, nedves és köves helyeken terem.

Használata: Lépdaganatnál, sárgaságnál a füvet vízben kell főzni és színmézzel keverve, reggel és este i Va decis csészével meginni. Külsőleg is használják, még pedig korpás fejbőr tisztítására és golyvabajoknál. A füvet vízben kell áztatni és azzal a fejet többször megmosni. Golyvánál (pajzsmirígymegnagyobbodás) a füvet a golyvás nyakra kell rakni és átkötni. Többször alkalmazva golyvát eloszlatja.
Édesgyökerű páfrány

A páfrányokhoz tartozó fűtenyészik árnyas erdőkben tenyészik, cser- és tölgyfák tönkéin, sziklákon,mohlepte falakon találjuk meg. Ung és Mármaros erdeiben legbővebbenterem. Tőkéje fás, bütykös, gyökere vékony, görcsös;megtisztítva hasonlít az Isis nobilishez.

Levele egyszer szárnyasán, mélyen hasogatott; szeletei hosszúkásak, finomancsipkések. Jókora sárga vagy barna spórátok csoportjai a felső karéjok fonókáján, két sorban vannak elhelyezve; fedetlenek. Az édesgyökerű páfránynak, vagy angyal-édesgyökérnek különös, avas olajhoz hasonló, kellemetlen szaga van; megrágva kezdetben édeskés, később kellemetlenül kesernyés.Főzete hasonló izű és és erős avas olajszagú. Hatása oldó, tisztító, vízhajtó, ezért máj, lépbajoknál,bőr berepedésénél, sárgaságnál és ödéma esetén használják.
A régiek még következő hatásáról testnek említést:
«i. Köszvénynél: akinek lábatalpát, vagy egyéb tagjait gyakorta tartós fájdalom járja, e gyökér porát reggel-estve egy drachmáig (egy drachma 60 árpaszem nehézségű) egye meg, utána egy findzsa teát igyék, néhány napig. Bort pedig addig ne igyék. 2. bőr berepedésnél: akinek tenyerén, vagy lábán a bőr megrepedezett, kösse rá ezen port.
Használati utasítás: A félaprított gyökérből két kávéskanállal 3 deci vízben, vagy aszaltszilva-lében főzendő és a langyos főzetből reggel, délben, estve 1—1 deci tartalmú csészével megivandó. Ha porrázúzva használjuk, akkor egy kávéskanállal elegendő.