Saláta,Sóskaborbolya,Szőlő,Szőlőmag,Snidling,Sztívia

~

Saláta (Lactura sativa)

a Hold uralja

~

A saláta magas tápértékű levélzöldség. C-vitamin tartalma magas, száz grammonként 30-40 milligramm. Továbbá sok B-vitamint, karotint, különböző ásványi sókat, többek között foszfort, vasat tartalmaz.Kitűnő ízanyagai jótékonyan hatásúak a gyomorműködésre A salátafélék K vitamin tartalma fontos szerepet játszik az időskori csontritkulás megelőzésében. Kutatók összefüggést találtak a combnyaktörés fellépésének csökkenése és a K vitaminban gazdag étrend között. Augusztusz császár valószínűleg ennek a növénynek köszönheti egy súlyos betegségből való felgyógyulását. Oltárt is emelt a növény gyógyhatásának tiszteletére. A salátafogyasztás és termesztés római közvetítéssel terjedt el Európában. Eredendően viszonylag alacsony a tápértéke, de az új fajták magas vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek.

Sóskaborbolya (Berberis vulgaris)

a Mars uralja

~

Az orvostudomány szerint a borbolya kedvező hatását főleg berberin (alkaloid) hatóanyagának köszönheti, melynek jelentős fertőzésgátló, antibakteriális és gombaellenes hatása van.A borbolyából készített tea simaizom görcsoldó hatása révén jó gyomor-, bél-, máj- és epebántalmak ellen. Fájdalmas menstruáció esetén is használható. Az érett termések alkaloidot alig tartalmaznak, meghűléses megbetegedésekben alkalmazhatók, enyhe hashajtó hatásúak.

Szőlő

A sok fajta szőlő közül számunkra az a legértékesebb, amihez abban a pillanatban hozzájutunk. Természetesen annak, ami a házunk körül nő, nincs párja, mégis hadd mutassunk rá néhány jellegzetességre, amiben esetleg megkülönböztetést tehetünk egyes fajták között. Talán az egyetlen gyümölcs, amely nem utánérő. Ha zölden vesszük le, zölden fogyasztjuk el. Ha vásároljuk és inkább az édesebbet szeretnénk, válasszuk a sárgábbat. Hasonló a helyzet a színes szőlőknél, minél mélyebb a színe, minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb számunkra. A színes szőlő ugyanis antioxidáns, tehát lényeges szerepet vállal testünk védelmében, az oxigén szabadgyökök elleni harcban.

Tápértéke: A szőlő értéke az ásványi savak tartalmában van. A legtöbb benne a kálium, valamint jelentős mennyiségű szelén található. A szelénről tudjuk, hogy antioxidáns, nagymértékben befolyásolja a sejtek öregedése elleni küzdelmet.

Gyógyhatása: Széleskörű használata a rákelleni küzdelemben van. A szőlőlé kúraszerű fogyasztása addig, amíg tart az idény azoknak a rákbetegeknek is ajánlatos, akik állapota súlyos szakaszban van. Tartalmaz továbbá fitoesztrogént is.

Hormonterápia: Hormonterápiába akkor részesül a beteg, amikor a szervezetben csökken a természetes hormonellátás. Ez bekövetkezhet a máj munkájának hanyatlása következtében, vagy az idős korral. A mesterséges hormonnal való beavatkozás, nem a legjobb gyógymód, mint annyiszor bebizonyosodott. Ezért ma már sokan a természetes hormonokhoz folyamodnak, amelyeket egyes növények tartalmaznak. A szőlő és a vörösbor is tartalmaz fitoesztrogent, ami segíti helyrebillenteni a szervez megbomlott egyensúlyát.

Herpesz, vírusos: A herpesz azok közé a betegségek közé tartozik, amely támad, de szinte semmit sem lehet tenni ellene, mert a hagyományos gyógyászatban nincs gyógyszer. A vírusok ellen csak a táplálékunkban találhatunk gyógyulást. A herpesz ellen jól bevált gyógyszer a szőlőlé, abból is a sötét színű. Nem kell sok belőle, naponta csupán egy pohárral, hogy megkezdődjön a gyógyulás.

A szőlő olyan anyagot tartalmaz, amely működés képtelenné teszi a vírusokat. A szőlőlével érdemes más, krónikus betegeknek is kísérletezni. Jó eredményt hozhat azok számára is, akik sugaras kezelést kapnak.

Krónikus fáradtság: A krónikus fáradtság korunk betegsége. Sokan nem is tartják betegségnek, mert nem lehet a fájdalom helyét megállapítani és nincs rá meg a gyógyszer sem. A hajszoltság, az idegesség, a környezeti szennyeződés, a gyér táplálkozás, tehát egy egész sor ok válthatja ki a szervezet legyengülését. Ha nem teszünk ellene semmit, hamarosan valamilyen szervi elváltozássá fajulhat. A szőlőlével itt is érdemes kísérletezni néhány hétig.

Koleszterin csökkentő: Kísérletek bebizonyították, hogy a szőlő jó hatással van az egészségre. A szőlő tartalmaz boront, P vitamint, bioflavonodokat stb. Hat a koleszterin csökkentésére, illetve emeli a HDL szintjét, ami jó hatással van a szív működésére és az érrendszeri betegségekre.

Szőlőmag

A szőlőmag kivonat javítja az erek állapotát. Egyike azon antioxidánsoknak, melyek képesek átjutni a véragy gáton is, így megóvják az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásától. Mérsékli a koleszterinszintet és megvédi a vérzsírokat az oxidálástól, csökkentve ezzel az érelmeszesedés kialakulásának esélyét. Segít az ízületek egészségének megtartásában. Kísérletek igazolják, hogy rendszeres fogyasztása segít megőrizni a számítógép előtt dolgozók szemének egészségét és javítja annak állapotát. Jelentősen csökkenti a gyulladásokat és óvja az emésztőrendszert is.

A Kalifornia Egyetem (Davis, USA) az ígéretes megelőző kísérletek után most klinikai kísérlettel igazolták, hogy a szőlőmag-kivonat jó hatással van a metabolikus szindrómában ( magas vérnyomás, hasi elhízás, magas koleszterin- és vércukor szint ) szenvedőkre. Egy hónapon át szedett három kísérleti csoport vagy placebót (hatóanyag nélküli készítményt) vagy 150 milligramm, illetve 300 milligramm szőlőmag-kivonatot.Mindhárom csoport tagjai olyan személyek voltak, akiknél orvos diagnosztizálta a metabolikus szindrómát.A készítmény (illetőleg a placebo) bevétele után 12 órával mérték a vérnyomást.

Mindkét szőlőmag-kivonatot szedő csoportban a vérnyomás csökkenését észlelték, a szisztolés vérnyomás átlag 12 higanymilliméterrel , a diasztolés átlagosan 8 higanymilliméterrel csökkent.Ezen felül a 300 milligramm szőlőmag-kivonatot szedő csoport tagjainál az LDL koleszterin ("rossz" koleszterin) érték is csökkent.

"Minél magasabb volt a kezdő érték, annál nagyobb lett a csökkenés a kísérlet végére" - mondta a kutató, és hozzáfűzte: "A szőlőmag-kivonatot az FDA (Food and Drug Administration - Élelmiszer- és Gyógyszer Hatóság) biztonságos nak fogadta el, mellékhatása nincs ."

A Kalifornia Egyetem már a következő klinikai teszten dolgozik: pre-hipertenziós (a magasvérnyomás alsó határán lévő) embereken próbálja ki a szőlőmag-kivonatot, olyanokon, akiknek a szisztolés vérnyomása 120-139 higanymilliméter, a diasztolés vérnyomása 80-89 higanymilliméter között van.A klinikai kísérleteket megelőző állatkísérletek azt az ígéretes reményt keltették, hogy az ateroszklerózist (az erek falának megkeményedését és törékennyé válását) is képes megelőzni a szőlőmag-kivonat.

Snidling

Enyhe hagymaízű, a maggi fűszerkeverékek "titkos" összetevője.

Snidling latinul Allium shoenoprasum. A fokhagymával (Allium sativum) keresztezve kínai metélőhagymát, Allium tuberosumot kapunk. Sötétzöld levelei vannak, gyökérzete pedig nem hatol mélyre, kis helyen is elfér. Antibakteriális és emésztesserkentő hatású. Aromája a közönséges hagymáéra hasonlít, de annál jóval enyhébb. Gombaölő hatással is bír. Magról is könnyen termeszthető, illetve tőosztással szaporítható.

Sztívia

Ha csodák nem is, de csodanövények léteznek. Ilyen például a sztívia névre keresztelt növény is, amelynek hajtásai édesebbek a méznél, ráadásul fogyasztásuk nem is hízlal. Miért csak most szólunk? A sztívia (Stevia rebaudiana Bertoni) a fészkesek családjába tartozó, szubtrópusi, évelő növény. Közel fél méter magas, bokros növekedésű. Lándzsás hegyű, fűrészes szélű levelei, illetve apró, fehér virágai ránézésre nem is olyan különlegesek. Ami egyedi benne, hogy leveles hajtásai édesek. Sőt! A szárított leveleiből készített őrlemény tízszer olyan édes, mint a kristálycukor. Ha pedig kivonjuk leveleiből az édességért felelős molekulákat, 300-szor édesebb anyagot kapunk, mint az azonos tömegű cukorból. Ráadásul fogyasztása nem hízlal, mivel a benne lévő- az édes ízt adó- glükozidok energiatartalma alacsony. Valószínű ezzel a tulajdonságával vívta ki a növény a mesterséges édesítőszerek gyártóinak ellenszenvét.

A Földön több mint 150 Stevia faj ismert, de csak ez az egy tartalmaz édes "steviol glükozidokat". Brazília és Paraguay hegyvidéki lakosai - a guarani indiánok - már több száz éve felismerték édességét, és használják teaédesítésre, étvágycsillapításra. De alkalmas bőrbetegségek, vágási sérülések kezelésére is, mert állítólag gyorsabban gyógyul a seb, és a hegesedést is csökkenti. Európába az 1800-as években került, de nem vált népszerűvé, mivel a kertészeknek nem sikerült termesztésbe vonniuk. Elterjedése a második világháború cukorhiányának köszönhető. Néhány országban termesztik, és ha a helyi szabályozás nem tiltja, édesítenek vele gabonapelyhet, teát, italokat. Az USA- valószínű az édesipari érdekcsoportok nyomására - 1991-ben betiltotta a sztívia bevitelét és árusítását, mondván, hogy nem bizonyított ártalmatlansága. Három évvel később engedett a szigorból, jóváhagyta a forgalmazását, mint étel-kiegészítőt.

Figyelemre méltó, hogy fogszuvasodást nem okoz, és az elhízásra hajlamos fogyasztóinak sem kell aggódnia, mert kalóriatartalma nulla! A növénynek cukor- és máj-anyagcserére gyakorolt jótékony hatása emelhető még ki, illetve gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatása mellett magas C és A vitamin- valamint cink-, vas-, magnézium tartalma is bizonyított! Cukorbetegek is fogyaszthatják, valamint néhány tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes! Gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmas Candida kúra alatti édesítésre. Az intenzív édes ízért felelős steviol glycoside-ok az aszpartámmal ellentétben, főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le, így a Stevia a cukor teljes körű helyettesítője lehet! Japánban a Coca-Cola Company is steviával édesíti a light koláját! Az általunk forgalmazott stevia termékek csúcsminőségűek. Tabletta, szirup, illetve por alakban vásárolhatja meg ezt a kitűnő növényt. A porban például csakis a stevia levelekből kivont édes anyag van, semmi más adalékanyagot nem tartalmaz. A szirup nem egy egyszerű tea. Hosszú lefőzési folyamat után a vizet eltávolítják a főzetből, és a barna folyadékból egy vákuumos eljárással kivonják a vizet, így születik a szirup, amely egyedülálló minőséget képvisel egész Európában. A tabletta tartalmaz három másik, ártalmatlan anyagot is, ami a tablettázáshoz szükséges. Egyik termék sem tartalmaz mesterséges édesítőt, színezéket vagy bármilyen, egészségre káros adalékanyagot!