Rozmaring,Rutafű,Rózsagyökér,Ruccola,borsmustár

~

Rozmaring (Rosmarinus oficinalis)

a Kos jegyében álló Nap uralja

~

A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Fejfájás ellen szintén javallott. Illóolaja kiváló hajkondicionáló.Külsőleg illóolaját használják bedörzsölő szerekben fájdalomcsillapításra izom és ízületi panaszok esetén. A XIX. századi nagy német természetgyógyász, Kneipp, a rozmaringot kedvenc gyógynövényei közé sorolta vérkeringést fokozó tulajdonságai miatt.

Régen szokás volt a menyasszony ruháját, fejdíszét virágzó rozmaringgal ékesíteni. Az apró fehér rozmaringvirág a tisztaság jelképe, csak szűz leányok hordhatták. horoszkóp, asztrológia, gyógynövény,A rozmaring ág füstjének jellegzetes illata van, esküvők és temetések alkalmával is szívesen tették a füstölőbe.Illóolaját az illatszer- és kozmetikai ipar is használja.

Rutafű (Ruta graveolens)

az Oroszlán jegyében álló Nap uralja.

~

Javallat: Magas vérnyomás és epebántalmak kezelésére. Enyhe görcsoldó és nyugtató, epefunkciót javítja.

Rózsagyökér

A rózsagyökér, más néven illatos rózsás varjúháj (Rhodiola rosea) nálunk még kevéssé ismert növény, a világ számos táján azonban már régóta hasznos gyógynövényként tartják számon. A növényről már az I. századból maradtak fenn írásos emlékek, mégpedig a Néró császár korában élt görög orvosgyógyszerész, Dioscorides tollából. Emellett évszázadok óta ismeri és alkalmazza a népi gyógyászat a rózsagyökeret Oroszországban, Skandináviában és Közép-Ázsiában. Hajdan a kínai császárok külön alakulatokat küldtek az Urál Altaj vidékére, hogy beszerezzék az értékes gyökérzetet.

A mai napig számtalan legenda kering a rózsagyökér misztikus erejéről. Alkalmazták az erőnlét fokozására, kezeltek vele idegrendszeri problémákat, kivonata segítségével növelték az állóképességet, erősítették az immunrendszert. Sikeresen vették igénybe impotencia ellen, és egyértelműen összefüggésbe hozták a hosszú, egészséges, minőségi élettel. Skandináviában sok száz éve használják a fizikai és szellemi fáradtság leküzdésére, Mongóliában pedig az orvosok napjainkban is alkalmazzák a tuberkulózis és a rák gyógyításában. Nem véletlen, hogy északon az a mondás járja, hogy aki rózsagyökeret fogyaszt, az száz évig is élhet.

A tudomány is igazolta.A rózsagyökér modern kori sikertörténete akkor kezdődött, amikor az 1960as években szovjet kutatók humán és állatkísérletekben egyértelműen igazolták, hogy a rózsagyökér kivonata speciális hatóanyagot tartalmaz. Ez erősíti és energiával látja el az élő szervezetet; számos problémára, elváltozásra, sok tünet kezelésére kedvezően hat. Nem véletlen, hogy a "kiválasztottak", tehát az űrhajósok, élsportolók, sőt az idősödő politikai vezetők voltak azok, akik a rózsagyökér tartalmú készítményekhez elsőként juthattak hozzá. Később, a hetvenes években Svédország, majd a kilencvenes évektől az Egyesült Államok is bekapcsolódott a kutatásokba.

A rózsagyökér rendkívüli sajátossága, hogy adaptogén. Ez annyit jelent, hogy alkalmazkodik a szervezet igényeihez: csak ott és csak annyira avatkozik be a működésébe, ahol és amennyire szükség van rá. Mellékhatások nélkül ilyen adaptogén hatással ismereteink szerint világszerte csak néhány gyógynövény rendelkezik. A gyakorlat és a klinikai kísérletek igazolták az évszázados, tradicionális gyógyászat valamennyi megfigyelését: szervezetünk minden részére erősítőleg hat a rózsagyökér rendszeres fogyasztása, csökkenti az élet minőségét romboló hatásokat.

Sokoldalú növény.A rózsagyökér szabályozza a vérkeringést, a szívműködést, normalizálja a vérnyomást, a vércukor és a koleszterinszintet. Hatékonyabbá teszi a tanulást az állóképesség növelése, az erőnlét fokozása és az agyi képességek serkentése révén, emellett javítja az emlékezetet, lassítja az öregkori elbutulást. Erősíti az immunrendszert, így használatával a megfázások, gyulladások, asztmatikus panaszok leküzdésében is kiváló eredmény érhető el. Véd a stressz és a depresszió ellen. Mindössze három hónapos rózsagyökérkezeléssel sikerült javítani férfiak és nők szexuális gyengeségét.

Ruccola,borsmustár

A Ruccola az olasz konyha nélkülözhetetlen összetevője a ruccola.

Ruccola latin neve Eruca sativa. Egyetlen ismert rokona a vad borsmustár az Eruca silvatica. A ruccola íze erőteljes, szerintem először fogyasztva kissé a gumira emlékeztető. Legtöbbször salátákban használják, de fontos alkotóeleme sajtoknak, pizzáknak, és túrófajtáknal is. A ruccolának a leveleit használják gyógynövényként: vértisztító, tonizáló, étvágyjavító hatásúak. Ruccola kétéves, de fagyérzékeny aprócska növény. Gyorsan nő, a termőhellyel nincsenek különösebb igényei, bár a homokos, meszes, enyhén száraz talajt kedveli legjobban. Szereti a napos, meleg helyeket.