~.~ Ribizli gyógynövény.....................

A ribizli, népies nevén ribiszke vagy piszke, piros bogyókat termő bokra sok házikertben is népszerű növény. Egyre elterjedtebb és sok helyütt kapható már a fekete ribiszke is, valamint a piros ribizli fehér változata. Ribizlit enni ugyan kissé kényelmetlen és időigényes, ám beltartalmi értékei és sokoldalú gyógyhatása miatt igencsak megéri!

~

A ribizli gyógyhatásai:

  • rákmegelőző,
  • emésztésjavító,
  • Fogyasztó hatású, A legjobb természetes vízhajtó szer a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan.
  • A fekete ribizli első zsenge leveleiből (frissen és szárított formában) készített tea a megfázás, influenza klasszikus népi gyógymódja
  • Jó hatású magas vérnyomás és veseproblémák esetén is.
  • Általános tisztító, méregtelenítő és lázcsillapító hatású gyümölcs, a nyári meghűlések kezelésére ideális mind a gyümölcs, mind a belőle préselt lé fogyasztása, természetesen cukor nélkül.
  • Igen jó lázcsillapító, magas láz esetén (39 Celsius fok fölött) hidegvizes borogatással együtt tartós hatást hoz, mivel-a szervezet megtisztításában is segít, nemcsak a lázat nyomja le. Nyelv- és torokszárazság ellen is kiváló, elősegíti a nyálképződést.
  • Magolajának használatával meggyógyíthatóak olyan bőrbetegségek, mint például a heves viszketéssel járó neurodermatitisz, illetve a ribizliolaj a száraz bőrt is táplálja, nyugtatja.
  • A ribizli sok élettanilag értékes savat tartalmaz, széklethajtó, rothadásgátló
  • Kolitiszes megbetegedéseknél segítség lehet, bár az elején inkább csak a kipréselt levét ajánlatos fogyasztani.
  • Az orsógiliszta kiirtható a ribizlivel, ezért is szeretik a gyermekek, akikben gyakran megtelepszenek ezek a férgek.
  • Különösen magas gyógyhatású a fekete ribizli. Fogyaszthatjuk köszvény, vízkór; húgyúti panaszok, vérsavasodás és nemi problémák esetén.
  • A sárgaságot egyedül képes leküzdeni.
  • Vörös változata a csontok és a fogak felépítését segíti; skorbut-ellenes hatású.
  • Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel a bél-perisztaltikára nagy hatást fejt ki, a bélmozgást megindítja.

Mindig frissen vegyük és fogyasszuk, mert kényes, törékeny gyümölcs és nem tartható el sokáig. A dobozban előrecsomagolt áru helyett kérjük inkább frissen a saját dobozunkba a piacon, így jobban elkerülhetjük a hamar bekövetkező penészedést, romlást.

Ribiszke a konyhában

A piros ribizli gasztronómiai felhasználása rendkívül sokoldalú. Készülhet belőle fanyar ribizlibor és ribizliszörp, a ribizlimártás vagy szósz vadhúsok mellé kiváló, csatninak elkészítve indiai fogások kísérője is lehet. Kellemesen savanykás íze miatt gyümölcstortákban, krémekben és egyéb süteményekben is nagyon finom. Gyakran készül belőle lekvár, dzsem, gyümölcsíz is, de magas C-vitamin tartalma miatt leginkább frissen érdemes fogyasztani. Magában is mennyei, de gyümölcssaláták pikáns alkotórésze is lehet: sárgadinnyével például nemcsak különleges látvány, hanem mennyei desszert is.

Fekete ribizli

A piros ribiszke rokona, a kevésbé savanykás, ám jellegzetesen fanyar ízű fekete ribizli még több gyógyhatással büszkélkedhet, mint jóval elterjedtebb vörös változata, nem csoda, hogy már a középkorban rendkívül értékes gyógynövényként tartották számon. Hasonlóan magas a C-vitamintartalma, és rendkívül gazdag ásványi anyagokban is, például vasban és a sejtanyagcserében fontos szerepet játszó káliumban. Gyógyítja a köszvényt, a húgyúti panaszokat, vér-és vesetisztító hatása révén képes oldani a veseköveket, továbbá a szervezet elsavasodása, a nemi szervek megbetegedései és a sárgaság ellenszereként is kiváló.

A vörös ribizli 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot tartalmaz, a fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

A ribizli rendkívül gazdag C-vitaminban, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot tartalmaz, emellett jelentős B- és E-vitamintartalma is. Antioxidánsokban, gyümölcssavakban és flavonoidokban is rendkívül gazdag, ezért a bogyósgyümölcsök többségéhez hasonlóan kiváló rákmegelőző eledel. Nagy mennyiségben tartalmaz növényi rostokat, főleg pektineket, ami segíti az emésztést. Kalóriát viszont alig (29 kcal/121 kj 100 g-ban), cukorban is szegény, ezért és nem utolsósorban szelíd hashajtó hatása miatt fogyókúrák remek fogása is lehet.