~ Rákos megbetegedések - Vérehulló fecskefű,A cickafark

Aranyfűnek, arannyal versengőnek, cinandónak, gódircnak, kódavérének, kecsketejnek, mennyeiajándékank, rántófűnek, vérhullatófűnek is nevezik. A mákfélékhez tartozó vérehulló fecskefű legszívesebben erdőszéleken, cserjésekben , falak, kerítések, házak mentén fordul elő.
Áprilistól októberig virít. A gyökértörzsből akár 80 cm magas elágazó csöves, szögletes szár nyúlik fel, sárga virágai egyenként ülnek a levelek hónaljában, vagy ernyőben állnak. A növénynek narancssárga tejnedve van a szárban és a gyökértörzsben is. Levelei - melyek hasonlítanak a tölgyfáéhoz - szeldeltek, a szárnyak csipkések. A növény gyökerét tavasszal és ősszel gyűjtjük; a növényt virágzás idején, egész nyáron át. A régi füveskönyvekben az áll, hogy a fecskék kis levéldarabkájával kenik be s fiókáik szemét. Vértisztító és vérképző hatású. Csalánnal és bodza hajtással fehérvérűség, leukémia ellen hatásos, ha naponta legalább 2 litert iszunk belőle. Frissen préselve májbetegség ellen hatásos. A kinyert levet 2x-es mennyiségű langyos vízzel felhígítjuk, és kortyonként fogyasztjuk. Borba áztatva (30g fecskefű 1-2 órára fél liter borba áztatva) hatékonyan szünteti meg a sárgaságot. Nagyon jótékonyan hat az anyagcserére, mint májtisztító, de sikerrel alkalmazható vese és epebetegségek esetén is. Ajánlható még viszkető aranyér, és vizelés közben jelentkező szűró nyilalló fájdalom esetén, de fülzűgás ellen is jó. Utóbbi esetekben 2-3 csésze forrázott fecskefűteát kell meginni naponta. Külsőleg rosszindulatú bőrbántalmak, szenölcsök, tyúkszemek, sömör gyógyítására alkalmas. Kitartó kezeléssel a bőrrákon is segíthet!! A szürkehályog és a szaruhártya foltjai is eltünnek lassanként, Még a látóhártya bevérzése, és leválása esetén is segít. A levélből nyert nedvet becsukot szemmel a belső szemzugba kell kenni. A fáradt szemet is felfrissíti.
Cickafark

Hasznos:

- menstruációs ciklus normalizálásaára ( főleg fiatal lányok esetén) reggel éhgyomorra egy csészsze tea

- tompítja a változó kori fáradtságérzetet, hőhullámokat belső nyugtalanságot

- előnyős hatása van a női kismedencei szervekre

- ülőfürdő ajánlott.

- petefészek gyulladás

- fehér folyás

- idős emberek, gyermekek ágybavizelésére

- mióma–> napi hosszasabb ülőfürdő

- ideggyulladásra fürdő

- rákos megbetegedések esetén annyit kell inni belőle amennyit csak bírunk

- migrén és hozzá kapcsolódó tünetek teljesen megszüntethetők a tea renszeres fogyasztásával
- csontvelő bántalom, csontszú –> tea, tinktúra
- tüdővérzés
- gyomorvérzés
- gyomorégés
- gyomornyomás
- vérző aranyér –> kenőcs
- meghülés –> forrón
- hát és reumatikus fájdalom –> forrón
- jó hatású a gastrointestinális rendszer egészére
- segíti a máj és a vese működését
- megszünteti az étvágytalanságot, puffadást
- segíti a bélbolxhok működését
- angina pectoris

Fellehető:

- erdők szélén

- mezőkön

- utak mentén

- gabonaföldek szélén tömegesen fordul elő

Felépítése:

- fehértől a rózsaszínig

- fanyar illatot áraszt

- déli napsütésben kell szedni mert ilyenkor a legnyagyobb az illóolaj tartalma

Hatása: - vértisztító

- fokozza acsontvelő működését

Fehasználási módok: Tea: 1 púpozott teáskanál cickafarkfű 1/2 liter vízzel leforrázunk és rövid ideig állni hagyjuk Tinktúra: egy üveget megtöltünk napos időbe szedett cickafarkfűvirággal, leöntjük 38-40% -os gabona vagy gyümölcspálinkával. Két hétig állni hagyjuk a napon vagy tűzhely közelében. Kenőcs: felmelegítünk 90 g vajat vagy disznózsírt. Hozzáadunk 15 g apróra vágott cickafarkvirágot és 15g málnalevelet. Jól átsütjük ,kevergetjük majd levesszük a tűzről. Másnap az egészet egy kicsit felmelegítjük, egy vászonkedőn átnyomkodjuk és egy előkészített tiszta tégelybe szedjük. Hűtőszekrényben tároljuk. Ülőfürdő: 100g cickafark füvet ( az egész növényről van szó) éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap felforraljuk és a fürdővízhez öntjük.