~.~ Pitypang – gyógynövény,......................

SzármazásAz 1600-as évek elejei könyvek már tartalmaznak utalást a növényre, eredetéről azonban nem szólnak. Európában úgyszólván mindenütt előfordul, hazánkban vadon szintén igen gyakori gyomnövény.

Érdekesség

Francia neve – Pissenlits – nem mást jelent, mint ágyba pisilést, köszönhető ez a növény közismerten jó vízhajtó hatásának.

Jellemzés

A pitypang nem más, mint a mindannyiunk gyermekkorából jól ismert gyermekláncfű, így külső megjelenésének bemutatása feltehetően nem annyira szükséges. Ízét azonban valószínűleg már kevesebben ismerik. Elmondható, hogy nagyban hasonlít az endíviához.

Élettani hatások

  • A népi gyógyászatban a gyökeret keserű tea készítésére használják, mely jót tesz epe és májbántalmakban szenvedőknek.

  • Emésztési zavarok miatt kialakult ekcémák és sömörök ellen is hatásos.

  • Llevelei kitűnő vízelhajtók.

Fajtái

A pitypang nemesített változatát nevezzük ruccolának!

Energitartalom

45 kcal, 189 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A pitypanghoz általában élő növényként juthatunk hozzá a boltokban. Figyeljünk a levelek hibátlanságára, illetve arra, hogy még bőven virágzás előtti növényt válasszunk, mert virágzás után a levelek megkeserednek!

Eltarthatóság, tárolás

Amennyiben cserepes növény vásároltunk, akkor tartsuk fényes helyen és naponta öntözzük! Ha vágott formában vásároltuk meg a pitypangot, akkor tároljuk hűtőben, lezárt, lefóliázott edényben. Utóbbi esetben amilyen gyorsan csak lehet, használjuk fel a leveleket.

Előkészítés

Az alapos mosáson és szárításon kívül semmilyen más előkészítést nem igényel a pitypang.

Elkészítés, felhasználás

A többi salátafajtához hasonlóan legtöbbször nyersen, olajjal, ecettel és fűszerekkel keverve fogyasztjuk.