Ökörfarkkóró, Olajfa, Orbáncfű, Oregáno
~

Ökörfarkkóró(Verbascum thapsus)

Szaturnusz uralja

~

Az ökörfarkkóró ismert izzasztó és nyálkaoldó. Hatóanyagai (szaponinok) "oldják" a letapadt váladékot, így megkönnyítik a felköhögést.
Az ökörfarkkóró - iridoid tartalma miatt jó - gyulladáscsökkentő gyógynövény, továbbá alkalmazzák szénanátha esetén.
A népi gyógyászatban ülőfürdőnek elkészítve aranyeret, bőrbetegségeket kezelnek vele. Az ökörfarkkórót használják fejmosó szerként is, mert ápolja a hajat.
Olajfa
Az olajfa termése a közkedvelt olajbogyó, amiből a manapság szinte nélkülözhetetlen olivaolajat gyártják.
Olajfa latin neve Olea europea. A mediterrán vidékekről származik, ahol manapság is nagy számban fordul elő. Gyógyhatású része a levelei és termése. Az olajbogyókból hidegen kisajtolt olaj, vagyis a szűz és extraszűz olivaolaj a legértékesebb, a leggazdagabb vitaminokban és más hasznos olajokban. Viszont ezt az olajat nem szabad hevíteni, mert elveszti jótékony gyógyhatását. Főzéshez a melegen sajtolt olivaolajat használják. Az olivaolaj csökkenti az ún. rossz koleszterin szintet és egyszerre emeli az ún. jó koleszterin szintet. Táplálja a bőrt, és egészében egészségesen hat az emberi szervezetre. Olajfa közepesen magas fa, de nagyon lassan fejlődik, növekszik. Ágaiból és leveleiből font koszorúkkal díszítették a győztes római tábornokok fejét.
Orbáncfű
Orbáncfű latin neve szellemet űzőt jelent, így régebben az ártó démonok és szellemek elűzésére használták. Manapság inkább teaként fogyasztják.
Latinul Hypericum perforatum. A zsenge leveleit és árnyékban szárított virágait használják a gyógyászatban. Levelei enyhén nyugtató hatásúak, serkentik a gyomor- és epekiválasztást. Néha elégtelen vérkeringés és rendszertelen menstruáció ellen is alkalmazzák. Nyugtató hatású. Legjellemzőbb tulajdonsága a lassan gyógyuló sebek és égések antibakteriális hatása. Zsenge leveleit gyakran teszik salátákba is, míg virágaiból kelmefestéket készítenek. Szereti a meszes földet, Európában vadon is megterem. A szárazt talajt, és a félárnyékot, vagy napot kedveli leginkább.
Ez az erdő- és útszéleken, dombokon és réteken, júliustól szeptember közepéig virágzó növény, igen értékes gyógynövény. 25-60 cm magas ágas-bogas növény. Virágzata aranysárga bogernyő . Hogy biztosan felismerjük, morzsoljunk össze egy teljesen kinyílt virágot; piros levet ereszt. A virágzásban lévő növényt gyűjtjük, teának és fürdőhöz . Orbáncfűolaj előállításához a virágokat használjuk.
Általánosan javallt:
 • depresszió kezelésére
 • vírusos és bakteriális fertőzésekre
 • a premenstruációs szindróma és a fibromyalgia tüneteinek kezelésére
 • idült fájdalom enyhítésére
 • az aranyérrel járó fájdalom enyhítésére
  A régi, vallásos néphit a növény balzsamos, vérvörös virágnedvét az Üdvözítő vérével és sebeivel hozta összefüggésbe. Valóban, az orbáncfű a legjobb sebolaj, fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és gyógyító hatása van. A belőle készített teát alkalmazzák idegsérülések , mindenféle ideges panasz, zúzódásos sérülések esetén, továbbá ha valaki megemeli magát, és ettől lesz valami baja. De kitűnő szer hasmenés ellen is.
  Beszédzavar, nyugtalan alvás, hisztériás rohamok, holdkórosság esetén éppúgy gyógyulást hoz az orbáncfű, mint ágybavizelés és depresszió esetén . Napjainkban nagy népszerűségét természetes depresszióellenes tulajdonságainak köszönheti. Az orbáncfüvet leginkább az enyhe depressziók kezelésében használják. A kutatók előtt nem teljesen ismert, hogy a növény miként fejti ki ezt a hatást, de minden bizonnyal a hangulati és érzelmi változásokat előidéző, az agyban termelődő vegyület, a szerotonin szintjét emeli. Kontrollált kísérlet adatait dolgozta fel az a tanulmány, amely megállapította, hogy az orbáncfű az enyhe és a közepes súlyosságú depresszió lefolyására ugyanolyan hatást képes gyakorolni, mint a hagyományos antidepresszáns szerek . (Bár még csak korlátozott számú vizsgálati adat áll rendelkezésre a súlyos depressziós tünetek elleni hatására vonatkozóan, úgy tűnik, súlyosabb depressziókban is hatékony). A gyógynövény elősegíti a mély és pihentető alvást, és különösképpen hasznos lehet akkor, ha a depressziót fáradtság, álmatlanság és alacsony energiaszint kíséri. Az orbáncfű segíthet a téli depresszió elmulasztásában is, amely a borús őszi és sötét téli idők beálltával jelentkezik, s a tavaszi, nyári napsugarak hatására el is múlik. Sokan idegenkednek a hagyományos antidepresszáns szerek használatától, mivel e gyógyszerek szedését kellemetlen mellékhatások kísérhetik, például a szexuális vágy csökkenhet Az orbáncfű alkalmazásával viszont ezek a kellemetlenségek mind elkerülhetők. Arra azonban figyelni kell, hogy az orbáncfű hatóanyagai fokozhatják az egyéb depresszió elleni szerek hatását. Más gyógyszerek hatását viszont nem befolyásolják, ezért különösen nagy hasznát vehetik azok az idősebb emberek, akik egyéb panaszaikra többféle gyógyszert is szednek. Az orbáncfű küIönféle betegségek kezelésében olyan ígéretesnek tűnik, hogy Amerikában nemrégiben egy újabb nagyszabású vizsgálatot kezdtek egyéb gyógyhatásainak feltárására.
  Teája jó az összes felsorolt betegségre, de érdemes orbáncfűből ülőfürdőket venni, ezek kiegészítik a hatását. Hetenként hat egymást követő napon vegyünk lábfürdőt. Ez a kúra minden idegi eredetű baj esetén ajánlható.
  A lányoknak a nemi érés időszakában egy bizonyos ideig minden nap két csésze orbáncfűteát kellene inniuk, az ugyanis segíti a női szervek fejlődését és szabályozza havi ciklusuk rendszerességét. Az orbáncfűnek antivirális és antibakteriális hatása is van . Kutatási eredmények alapján állítható, hogy védelmet nyújt a herpes simplex, az influenza- és az Epstein-Barr-vírus (EBV, a mononuc/eosis infectiosa kórokozója) ellen ; laboratóriumi kísérletek előzetes eredményei szerint akár még az AlOS vírusát is gátolhatja.
  Sokak által dicsért természetes gyógyszer az orbáncfű olaja. Nem szabadna hiányoznia egyetlen háztartásból sem. Könnyen előállítható házilag is. Gyógyerejét két évig megőrzi és nemcsak nyílt sebek, friss sérülések, véraláfutások, mirigyduzzanatok esetén használható eredményesen, hanem mint kiváló bőrápolószer az érdes arcbőr kezelésére is jó, de bedörzsölésre szintén ajánlható, hátfájás, hexensusz, isiász és reuma esetén . Hogy mindig kéznél legyen ez a remek háziszer, ha leforrázzuk vagy megégetjük magunkat, a virágokat egyszerűen lenolajba tesszük. Leégés után is ezzel kenjük be magunkat. Hasfájós csecsemők hamar meg nyugszanak , ha ezzel az olajjal kenjük be a pocijukat. Ha az orbáncfűből készült kenőcsöt aranyérre kenik , az égő és viszkető érzés elmúlik.
  Figyelmeztetés: Mivel az orbáncfű terhes nőkre és szoptató anyákra gyakorolt hatását még alig vizsgálták, ezért ők tartózkodjanak az orbáncfű alkalmazásától.
  Esetleges mellékhatásai: Bár igen ritkán, de az alábbi mellékhatások alakulhatnak ki: székrekedés, gyomorbántalom, fáradtság, szájszárazság és szédülés. A világos bőrűek az orbáncfű alkalmazásakor lehetőleg tartózkodjanak a napfénytől, bár a vizsgálatok adatai szerint az orbáncfű az ajánlott dózisokban legfeljebb csak kismértékű fényérzékenységet okoz.
  Fontos tudnivaló! Az emberi szervezet kifejezetten jól tűri az orbáncfüvet, ami sem fáradékonnyá, sem függővé nem tesz. A kúraszerűen alkalmazott, optimálisan adagolt orbáncfű-készítmények már néhány hét leforgása után érzékeltetik harmonizáló és feszültségoldó hatásukat testre-lélekre egyaránt.
 • Oregáno
  Az Oreganó, szurokfű az olasz konyha eggyik legkedveltebb fűszernövénye, de gyógynövényként is régóta használják.
  Oreganó, szurokfű latin neve Origanum vulgare. A növénynek csak a leveles és virágos szárait használják gyógyításra. Nagyon sokoldalú gyógynövény. Emésztésfokozó, tonizáló, köptető, valamint a köhögést, az emésztési zavarokat, a torokfájást és a gyomorbántalmakat elmulasztja. Fertőzésgátló leveleit fogfájás enyhítésére rágják, de fürdők, borogatások gyakori adalékai is. Az oregánót leggyakrabban a konyhában használják fűszerként, vagy teát készítenek belőle köhögés ellen. Kitűnően illik húsételekhez, pizzákhoz és tojásételekhez is. Oreganó, szurokfű bokros, évelő növény. Fás szára van, ami gyakran vöröses szinű. Levelei megdörzsölésekor erős, jellegzetes fűszeres illat érződik. Virágai késő nyáron nyílnak, az oregánó magról is jól szaporítható. Legjobban a könnyű, száraz földet kedveli és a ragyogó napsütést. Meleg éghajlaton íze csípősebb, fűszeresebb lesz. Cserépben is jól tartható.