~.~ Narancs – gyógynövény....................

Amikor télen a hazai gyümölcsök vitamintartalma a tárolás folyamán lassan csökken, a citrusfélék – a citrom és narancs – még dúskálnak a vitaminokban. Hiba volna azonban megfeledkezni a sárgás, narancsos gömbökben rejlő többi áldásos összetevőről.
Gyógyhatásai
  • A narancs a grapefruit és az egyéb citrusfélék olyanok, mint a nőiemlőmirigyek és segítik a mell egészségét és a nyirokmirigy csomók a mellből való eltávozását.

  • Csaknem közhely a citrusfélék magas vitamintartalma, s valóban: a narancs legfontosabb téli C-vitamin-forrásaink közé tartozik. Egyetlen “Navel” fajtájú narancs 25 százalékkal tartalmaz több C-vitamint, mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete, de két, bármilyen más fajtájú narancs is megteszi.

  • Erős vírus- és baktériumölő hatása révén enyhíti az influenzás tüneteket.

  • Savtartalma könnyíti a bélműködést.

  • Nyugtatja az idegrendszert, előnyös hatással van a szívre és a keringési betegségekre (trombózis, szív- és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás).

  • Enyhe hashajtó, frissítő, étvágyjavító és idegnyugtató hatású.

  • A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is.

  • Elősegíti az emésztést, tisztítja a vért és csökkenti a koleszterint.

  • A narancsban előforduló bioflavonok lehetővé teszik a véredények szöveteinek erősödését, megakadályozzák a trombózisra jellemző vércsomósodást.

  • A vegetáriánusok, akik teljesen vagy részben lemondanak az állati fehérjeforrásokról, feltétlenül építsenek be az étrendjükbe sok narancsot. A nagy adag C-vitamin elősegíti a növényi eredetű vas fölvételét. Természetes C-vitaminja hatásosabb, mint a tablettákban adagolt, feltehetőleg azért, mert bioflavonokkal együtt előfordulva hatása erősödik.

  • A narancs A- és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Előbbi a látás épségéért és a bőr egészségéért is felel, míg utóbbi a szénhidrát- és zsíremésztésben fontos.

  • Megfigyelték, hogy segíti a hasnyálmirigy működését, az emésztésben a felszívódást, s végső soron megszüntetheti az esetleg fennálló székrekedést.

  • Antioxidánsai, a flavonok és a karotinok, az antociánok, valamint a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak.

  • Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan.

  • A téli depresszió ellen is érdemes narancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek.

  • A vérnarancsok általában valamivel kisebbek, mint átlagos rokonaik. A héj és gyümölcshús piros színét az antocián nevű növényi színanyagnak köszönhetik, melynek árnyalata a közeg savasságától vagy lúgosságától függ, ezért a gyümölcssavak hatására vált pirosba. Az antociánok bizonyítottan gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak.

  • Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokat enyhíthetnek, de nem szabad megfeledkezni vírus- és baktériumellenes hatásáról sem. A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is.

  • Aki szereti a narancsot, bizonyára észrevette, hogy vízhajtónak sem utolsó, s ennél fogva a veséknek jót tesz, továbbá csökkenti a vérnyomást.

  • Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik kalciumja és káliumja.

    Egy kínai legenda

    szerint egy kisfiú, Lu Ji, két narancsot kapott, de egyiket sem ette meg, hanem mindkettőt odaadta édesanyjának. ezért a narancs Kínában a gyermeki szeretet és a szülői tisztelet szimbóluma. A Mediciek címerén 5 darab narancs látható, mivel abban a korban igazi különlegességnek számított ez a gyümölcs. Két csoportot különböztetünk meg: édes és keserű. Az édes fajták: jaffanarancs fiasnarancs, vérnarancs, valencia narancs. Keserű fajta a sevillai narancs, mely a Cointreau és a Grand Marnier ízesítője.

    A banánnal ellentétben – ami nem éppen sovány eledel – a narancsban (Citrus sinensis) alig van kalória. Energiahordozója egy kevés szőlő- és gyümölcscukor, ezért bátran fogyaszthatjuk éhségűzőnek, leve és rostjai jól telítenek, üdítenek, a szomjat is oltják.

    A narancs rosttartalma 100 gramm gyümölcsben mintegy 1,5-2,5 gramm.