Martilapu, Zöld menta, Macskamenta, Medveszőlő,Mezei zsurló,Noni

~

Martilapu (tussilago farfara)

a Vénusz uralja

Kiváló gyógynövény légzőszervi betegségek esetén, de alkalmazzák rekedtség, köhögés ellen is. Köptető és gyulladáscsökkentő hatású. A népi gyógyászatban az asztmás betegségben szenvedők a levelét pipába tömve füstölik görcsös köhögés ellen.

Zöld menta (Mentha viridis)

a Vénusz uralja

Már az ókorban felismerték a mentalevél emésztés- és étvágyjavító jótékony hatását. Később alkalmazták gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen, de a borsmenta csökkenti a hányingert is.Bizonyítottan jó szélhajtó, görcsoldó, idegnyugtató, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító, és hatásos a légúti megbetegedések kezelésében. A menstruációs zavarok ellen is alkalmazzák. Illóolaját hűtőkenőcsökben, rázókeverékekben viszketés mérséklésére használják. Rovarcsípésekre, és mell-növelő hatású. Meghűlés esetén köhögéscsillapító. Illóolaját az illatszer- és élelmiszeripar fogkrémek, szájvizek, szappanok, samponok, rágógumik íz- és illatösszetevőjeként hasznosítja.

Macskamenta

Macskamenta latin elnevezése Nepeta cataria. A gyógyászatban leveleit és leveles szárait használják. Általában teát készítenek belőle, megfázásra, idegfeszültségre, szélszorulásra és gyomorbántalmak ellen. Borogatásként vágásokra és zúzódásokra jó. Néha parfümökhöz is adják erős, jellegzetes illata miatt. Szárított levelei összesodorva, meggyújtva a marihuánához hasonló hatást fejtenek ki az emberre, ha belélegzi a füstjét. A belőle készült kenőccsel aranyeret gyógyítanak. Illóolaja fokozza a macskák nemi vágyát, ezért érdemes elzárni a macskamentaágyást a macskák elől, nehogy megtizedeljék azt. Állítólag a növény illata elűzi a patkányokat. A fiatal levelek íze kissé kesernyés, a mentáéra emlékeztet, frissen mártásokba és levesekbe rakható.

Macskamenta évelő növény, ezüstöszöld, fogazott levelei sűrűn nőnek a szárakon. Neve ellenérre, nem mentafaj. Levelei dörzsölés hatására jellegzetes, átható illatot árasztanak. Fehér, vagy rózsaszínes virágai nyár elején nyílnak, vonzzák a pillangokat, Kitűnő mézelőnövény. Tőosztással és magról is jól szaporítható tavasszal. Nem virágzó hajtásai nyáron dugványozhatóak. Kedveli a napos, félárnyékos helyeket és a jó vízelvezetésű meszes talajt. Káposztafélék mellé ültetve elriasztja a földibolhákat, a hangyákat és a levéltetveket is.

Medveszőlő

Medveszőlő más, kedvelt gyógynövényekkel ellentétben, a medveszőlőre csak a 18. század közepén figyeltek fel az orvosok. A 19. század elején vezették be gyógyító szerként, ma már azonban minden érvényes gyógyszerkönyvben megtalálhatjuk. A medveszőlőlevél bevált, hatásos gyulladásellenes szer a vese, a hólyag és a húgyutak területén. Időben és helyesen alkalmazva a medveszőlőlevélből készített tea az akut panaszokat legkésőbb három nap alatt csökkenteni tudja.

A tudomány a medveszőlőteát kiegészítő terápiaként ajánlja a hólyag- és vesebetegségekben, viszont óva int a hosszú távú alkalmazástól, mert hidrokinonmérgezést okozhat. Általában nincs is szükség hosszas alkalmazásra, mert az akut vese- és hólyaghurut a medveszőlőlevél teájával kezelve rendszerint néhány nap alatt elmúlik.

Tehát felfázás, női problémák esetén kíváló gyógyhatással bír.

A medveszőlőben található fő hatóanyag az arbutin, amelyből a lúgos vizelet hatására válik szabaddá a tulajdonképpeni hatóanyag, a hidrokinon. A lúgos vizeletet hosszú távon kizárólag növényi táplálék fogyasztásával érhetjük el, de mivel a medveszőlőlevél-teát általában akut esetekben fogyasztjuk, a vizeletet a lehető leggyorsabban kell lúgossá tennünk. Ezt úgy érhetjük el, hogy a teához fél teáskanál vagy bő késhegynyi nátrium-hidrogénkarbonátot (szódabikarbónát) adunk. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy a medveszőlőlevélnek nagy a csersavtartalma. Ha ez teljes egészében belekerül a teába, akkor nagyon megterheli az emésztőtraktust. Ezen egészen egyszerűen úgy segíthetünk, hogy a teát hidegen készítjük el.

A medveszőlőlevél további hatóanyagai a flavonoidok, a triterpének és a monotropein.

A medveszőlő botanikai neve Arctostaphylos uva-ursi. A hangafélék (Ericaceae) családjába tartozik. Hűvösebb éghajlaton él, Magyarországon nem őshonos. Alacsony, örökzöld cserje, amely hosszú ágakat növeszt, és ezek gyökeret eresztenek. Így kiterjedt, sűrű telepeket találhatunk. Bőrnemű levelei vastagok és érdesek, általában fordított tojás, néha ásó alakúak. Felületükön a levélerek feltűnőek. A vörös áfonyával ellentétben a medveszőlő levelének alsó felszíne nem barnán pettyezett. A medveszőlő kicsiny virágai fehérek, rózsaszín csücsökkel; alakjuk harangra vagy kancsóra emlékeztet. Az ágas virágzatból gömb alakú piros gyümölcsök lesznek, amelyek ugyan nem mérgezőek, de a vörös áfonyával összehasonlítva, sokkal kevésbé élvezhetőek. Drogként a leveleket használjuk. Bár egész évben szedhetjük, mégis a legjobb késő nyáron. A kereskedelemben kapható medveszőlőlevél kizárólag vadon termő növényekből származik.

Mezei zsurló

Magyar népnyelvi elnevezései: kannamosófű, bábaguzsaly, cindrót, békarokka, sikárlófű, ólomsimítófű, békaláb. Kora tavasszal a talajban mélyen kúszó, elágazó gyökértörzsből először barnás színű, spóratermő termőszárat hajt. Csak később jelennek meg a zöld, 40 cm magas meddőhajtások, amelyek kicsi, szabályos felépítésű fenyőfákhoz hasonlítanak. Szántóföldeken, töltéseken és árokpartokon található meg. A tiszta agyagföldben termő zsurló a legnagyobb gyógyhatású. A lelőhelyétől függően 3-16% kovasavat tartalmaz, amely igen jó gyógyhatást vált ki. Természetesen kerülni kell a műtrágyázott földekről való gyűjtést. Az erdőben termő zsurló, amelynek finomabb meddőszárai vannak és főként erdőben és erdőszéleken terem, ugyancsak gyógyhatású.

Általánosan javalt:

 • vese és hólyagproblémák

 • varas, gennyesedő bőrkiütések

 • légúti problémák

 • ideggyengeség, depresszió esetén

 • A népi gyógyászatban ezt a növényt már a régebbi korokban is nagy becsben tartották, elsősorban vérzéscsillapító hatása miatt, valamint a vese- és hólyag megbetegedésekre gyakorolt gyógyhatása miatt. Azonban az idők folyamán ennek ellenére feledésbe merült. Nem más, mint a mi nagy és népi természetgyógyász, Kneipp tisztelendő fedezte fel újból a jelentőségét. Ő nevezte "pótolhatatlannak és felbecsülhetetlennek" vérzések, vérhányás, hólyag- és vesepanaszok, vesekő- és homok esetén. Minden embernek naponta egy csésze zsurlóteát kellene fogyasztania kúraszerűen. Eltűnnének a reumás, köszvényes és idegfájdalmak, egészséges lenne minden ember életének az alkonya.

  Fájdalmas hólyaghurutok , görcsölő fájdalmak ellen nincs jobb szer, mint a leforrázott zsurló, melynek gőzeivel egy fürdőköpenybe burkolózva a hólyagot melegítjük. Ha néhányszor megismételjük, a baj gyorsan megszűnik. Ettől a forró gőzöléstől megszabadulnak fájdalmaiktól azok az idős emberek, akiknek hirtelen elakad a vizeletük és rettenetes kínokat állnak ki, mert a vizeletük egyáltalán nem, vagy csak cseppenként távozik.

  Vesehomok, vese- és hólyagkő esetén forró ülőfürdőt kell venni, közben meleg zsurlóteát kortyolgatni. A vizeletet visszatartjuk, hogy végül erős nyomással kipréseljük magunkból. Ily módon legtöbbször a kövek is távoznak. Kitűnően alkalmas mind külsőleg mind belsőleg a húgyutak gyógyítására. Vesemedence-gyulladás és -gennyesedés esetén már egyetlen zsurló-ülőfürdő csodát tesz. A zsurlós ülőfürdők kívülről fokozzák a vesék vérellátását, ezáltal a szemben csökken a nyomás, úgyhogy a látászavarok lassan megszűnnek. Az egyik legkiválóbb Kneipp-követő német orvos, dr. Bohn a legnagyobb elismeréssel szól a zsurlóról: "A zsurló egyrészt kiváló vérzéscsillapító, másrészt - és ez még fontosabb - nagyszerű vesetisztító . A forrázással készített zsurlótea fogyasztása után könnyen ürül a bőséges, sötét színű vizelet. Vízkór esetén nagyon gyorsan hat. Ha más vizelethajtó szer nem használ, hagyjunk el minden egyéb gyógyteát, és igyunk négy-öt (makacsabb esetekben hat) napon át öt-hat csésze zsurlóteát, de csak kortyonként egész napra elosztva. A tapasztalat azt mutatja, hogy a víz a legtöbb esetben elhajtható."

  Tapasztalat, hogy gyakran még a súlyos porckorong-panaszok is gyorsan rendbe jönnek a zsurlófüves ülőfürdőtől, amennyiben nem egy ideg becsípődése okozta. A röntgenfelvételek az életkornak megfelelően elhasznált csigolyákat mutatnak, ámde semmi ok, hogy a fájdalmak ne szűnjenek. A fájdalmakat a hibás működésű vese nyomása okozza, ami a tapasztalat szerint felfelé terjed és áttevődik a gerincoszlop felületén futó idegekre. A zsurlós ülőfürdő, azáltal, hogy mélyre hat a vesébe, azonnal megszünteti ezt a felfelé tartó nyomást.

  A zsurló főzetével kell lemosni és borogatni a viszkető, pörkös, varas, gennyedő bőrkiütéseket . Ezek a lemosások és fürdők segítenek gennyes körömágygyulladás, fekélyes láb, szőrtüsző-gyulladás esetén is . A zsurló-tinktúra különösen lábizzadás ellen ajánlható. Ezzel dörzsöljük be a lábat, miután alaposan megmostuk és jól megszárítottuk. Ezenkívül azonban naponta reggel éhgyomorra, fél órával a reggeli előtt egy csésze zsurlóteát is meg kell inni. Lábizzadás ellen ugyanilyen jól hatnak a zsurlós lábfürdők. Korpásodás ellen mossunk hajat naponta zsurlófőzettel és utána finom olívaolajjal dörzsöljük be a fejbőrt. A korpásodás hamar elmúlik.

  Jól használható gargalizálásra mandulagyulladás , a száj nyálkahártyájának gyulladása, szájpenész, fogínyvérzés és -gyulladás esetén . Tartós orrvérzés esetén borogatásként alkalmazzuk a lehűtött zsurlófőzetet. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a zsurló egyike a legjobb orvosságoknak légúti megbetegedések , mind krónikus hörghurut , mind tüdőtuberkulózis esetén. Ha rendszeresen fogyasztjuk teáját, kovasav jut a szervezetbe, ami elősegíti a tuberkulotikus tüdő gyógyulását, de megszünteti a betegség okozta általános gyengeséget is. Vértisztító hatása révén a zsurló veronikával együtt alkalmazva jól szolgálja az érelmeszesedés és az emlékezőképesség gyöngülésének megelőzését.

  A híres idegorvos, dr. Wagner-Jauregg írja egy helyütt:

  "Az idegbetegek kétharmada nem kerülne gyógyintézetbe, ha a veséjük egészséges lenne." Azóta sok szerencsétlennek ajánlhattam zsurlós ülőfürdőt, akiket vesezavar miatt depressziók, téveszmék, dührohamok kínoztak. Az ülőfürdő segítségével elkerülték az ideggyógyintézeti kezelést. Ebben az esetben csalán és cickafark mellett zsurlófű-teát is kell inni, reggelente és estelente 1-1 csészével.

  Noni

  A polinéz törzsi gyógyítók 2000 éve használják láz, gyulladás, hasmenés, szorulás, állatharapás, rovarcsípés és számos betegség kezelésére. Az utóbbi évtizedek kutatásai sikerrel azonosították a gyümölcs jó néhány hatóanyagát. Ezek az eredmények alátámasztják a természeti népek tapasztalatait, és így a modern gyógyászat is igent mondott a Nonira.

  Ismert hatóanyagai: morindon, morindin, acubin, asperuloside, alizarin, kapro, és kapril sav, scopoletin, damnacanthal, valamint különféle vitaminok és ásványi anyagok. A Noni gyümölcse 18 féle aminosavat is tartalmaz.

  Fontos alkotóeleme a proxeronine , ami a xeronine-termelésben játszik szerepet. A xeronine a sejtek falának áteresztőképességét szabályozva normalizálja a sejtműködést, javítja tápanyagok felszívódását.

  A xeronine aktivizálja a szervezet gyulladásgátló mechanizmusát, antiallergiás hatású, és fokozza a szervezet ellenálló képességét a baktériumokkal és a vírusokkal szemben.

  Mivel hozzájárul az úgynevezett T- és B-sejtek, valamint a faló- és nyiroksejtek legkedvezőbb szintjének kialakulásához, a Noni megkönnyíti az immunrendszer dolgát, és az képes hatékonyan megküzdeni a betegségekkel.

  Amerikai orvosok véleménye szerint akár 100 féle egészségügyi problémára is gyógyír lehet . Ráadásul úgy erősíti a szervezet általános védelmi funkcióit, hogy közben semmilyen káros mellékhatása nincs.

  Milyen egészségvédő hatást tapasztaltak a Noni gyümölcsénél?

 • Hozzájárul a szervezet napi ásványi anyag-szükségletének fedezéséhez,

 • Segíti a simaizmok fejlődését és gátolja azok leépülését,

 • Sejtregeneráló hatású,

 • Szabályozza az alvási ciklust,

 • Megakadályozza a hangulathullámzást - antidepresszáns ,

 • Antioxidáns hatású,

 • Damnacanthal tartalmának köszönhetően felügyeli a sejtosztódást - daganatellenes hatása van ,

 • Erősíti az immunrendszert,

 • Adaptogén hatású,

 • Gyulladásgátló,

 • Fájdalom csökkentő hatást fejt ki hozzászokás nélkül,

 • Csökkenti az allergiás panaszokat ,

 • Megoldást jelenthet emésztési problémákra.

  A gyümölcs kimutathatóan antidepresszáns, az endorfin-termelés fokozásával jókedvet, jó hangulatot vált ki.

  A különböző szenvedély betegségek - dohányzás, alkoholizmus, drogfüggőség - gyógyításának hasznos kiegészítője lehet, mert a Noni fogyasztásával mérséklődnek az elvonási tünetek, kitisztul a szervezet és könnyebb lesz a leszokás.