Lucfenyő,Lucerna,Macskagyökér,Majoranna,

Maca,Macskakarom,Mályva,Máriatövis,Medvehagyma

Lucfenyő

Karácsonykor hagyományosan lucfenyőket díszítenek fel csillogó üvegdíszekkel, mézeskaláccsal és színes égősorokkal. Pazar látvány! Kevesebben ismerik viszont a lucfenyőt, mint hatásos gyógynövényt.

Lucfenyő latin elnevezése Picea abies. A gyógyászatban hajtáscsúcsait és szárított gyantáját használják. Régi füveskönyvek a fa gyantájából nyert terpentinolajat köszvényre és reumára javasolják bedörzsölőszer és tapasz formájában. A zöld ágak forrázata kitűnő C-vitamin forrás, skorbut ellen és téli túrák során fogyasztják. Fürdőt is készítenek belőle, ami izomlazító és bőrélénkítő hatású. Patikákban kapható a lucfenyőből készített sósborszesz. Rándulások, ficamok, megerőltetett testrészek, zúzódások, izom- és izületi fájdalmak bedörzsölésére igen népszerű. A konyhában is használják: ecetbe áztatva és mustáral valamint borókabogyóval ízesítve pikáns savanyúságot készítenek belőle. Karácsonykor hagyományosan lucfenyőket díszítenek fel csillogó üvegdíszekkel, mézeskaláccsal és színes égősorokkal. Pazar látvány!

Lucfenyő örökzöld, tűlevelű, kúpos kinövésű fa. Virágzása áprilistól júniusig tart. Tobozvirágzatai éretten a földre hullanak, a fás pikkelyek között szárnyas magok ülnek meg. Egész Európában előfordul, kedveli a sovány és savanyú talajt. Hegységekben gyakori.

Lucerna

Az lucerna (Medicago sativa) egy eredetileg Iránban honos növény, melyet az arabok fedeztek fel először. Ők "Minden Étel Atyjának" nevezték el, de a "Takarmányok Királynője" megnevezéssel is gyakran illették. A lovaikat etették vele, ettől állításuk szerint gyorsabbak és erősebbek lettek. Nagyjából 90 cm magasra nő meg, és kékes-lilás virágai vannak, melyek júliustól szeptemberig virágoznak. Rokon fajai vadon Közép-Ázsiától Szibériáig megtalálhatóak. I.e. már 490-ben Római írók a lucernát, mint állateledelt emlegették. Az Egyesült Államokba csak 1735-ban került be a gyarmatosítókkal.

A lucerna az egyik legízletesebb és legtáplálóbb takarmánynövény, és ezzel együtt az egyik legöregebb is. Nagyon gazdag termése van a többi takarmányéhoz viszonyítva. Nitrifikáló (nitrogén megkötő), talajjavító és gyomtalanító képessége folytán a legtöbb vetésforgó elengedhetetlen szereplője.

Elsődlegesen szénatakarmányként használják, mivel az összes közül a lucerna tápértéke a legnagyobb, ha fiatal korában learatják. Alacsony rost-és magas energiatartalma van, ha a virágzás korai szakaszában aratják, de kiváló forrása a fehérkének, vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Ennek köszönhetően a marhák etetésében központi szerepet tölt be, valamint fontos takarmánya a lovaknak, bárányoknak, és a tejelő kecskéknek is, Az összes takarmány közül a lucernának a legnagyobb a fehérjetartalma.

Hogy a lehető legjobban kihasználják a lucerna és a kukoricasiló fehérje-és energiatartalmát, gyakran együtt alkalmazzák őket a lábasjószágaknál. A lucernából készíthetnek silót, golyókat, kockákat vagy más eledelt. Kellő odafigyeléssel legelőtakarmányként is alkalmazható.

Hogyan működik, és milyen kutatások támasztják alá működését?

Ahogyan azt korábban is említettük, a lucerna gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban. Bontsuk akkor le és nézzük meg jobban, mit is tartalmaz ez a növény. A levelek tartalmaznak A-, C-, D-, és E-vitamint, és a koaguláns K-vitamint. Nyomelemeket is tartalmaznak, pl. kalciumot, káliumot, vasat, cinket, magnéziumot és karotint.

Néhány élelmiszeripari cég klorofill és karotinforrásként alkalmazza, mindkettőnek vannak előnyös hatásai. A levelek flavonokat, izoflavonokat, szterolokat, és kumarinszármazékokat is tartalmaznak. Kutatások alapján az izoflavonok ösztrogénszerű hatásokat okoznak. A lucerna B1-és B6 vitamint is tartalmaz, valamint az antioxidánsként ismert tricint.

A lucerna sok gyógynövénykönyvből hiányzik ugyan, azonban az Eklektikus gyógyítók (19. szd-i amerikai gyógyítók, akik terápiákat alkalmaztak) megemlítik, mint emésztés-és étvágyjavítót, valamint a tápanyagok rossz felszívódását elősegítő anyagot. A szoptató kismamák tejtermelésének stimulálására is alkalmazták, valamint a magok segítségével készített dunsztkötéssel rovarcsípéseket gyógyítottak.

Napjainkban a lucernatea általánosan használt ital. A tápanyagokban gazdag friss vagy szárított levelekből készült lucernatea tradicionálisan használt étvágygerjesztő, testsúlynövelő, és vízhajtó ital. A fehérjék, a vas, a kalcium és egyéb nyomelemek felszívódásának elősegítésére is használják. Segíthet testünk "újjáélesztésében".

Mikor van rá szükség és mik a hiánytünetei?

A lucerna nem esszenciális tápanyag, így nincsenek hiánytünetei sem. Használata előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal vagy egy gyógynövény-specialistával.

Mennyit szedjek? Vannak mellékhatásai?

A lucerna tabletta, kapszula és folyékony kivonatok formájában kapható. Mindeddig nem állapították meg a terápiás alkalmazásához szükséges mennyiséget. Vannak gyógynövény specialisták, akik napi 500-1000 mg szárított levelet javasolnak.

Terhesség esetén szedése előtt konzultáljunk egy szakemberrel. A lucerna magja stachydrint és homostachydrint tartalmaznak, melyek elősegítik a menstruációt és esetenként koraszülést ill. vetélést idézhet elő. Általánosságba véve óvakodjunk a magok fogyasztásától, mivel azok relatíve nagy mennyiségben tartalmaznak egy toxikus aminosavat, a canavagint. Nagy mennyiségben fogyasztva a magok egy vérproblémát, a pancytopenia-t okozhatják; ez egyaránt okozza a véralvadáshoz szükséges vérlemezkék és a fehérvérsejtek számának csökkenését is.

A lucerna szaponinokat is tartalmaz. A kutatások alapján vannak olyan szaponinok, melyek csökkenthetik a vas felszívódását és ezáltal kedvezőtlen hatással vannak néhány állatfajra és az emberekre. A vörösvérsejteket is elpusztítják. Aki anémiában szenved, ne szedjen lucernát, csak ha egy valóban hozzáértő gyógynövény specialista és orvos jóváhagyta.

A lucernacsíra majmoknál lupus erythematosus-t (SLE) okoz. A már meglévő lupust és egyéb autoimmun betegségeket tovább súlyosbíthatja. A lucernában található canavanin újraaktiválja a betegséget azoknál, akik már javuló stádiumban vannak. Ha autoimmun betegségünk van, tartózkodjunk a lucerna szedésétől. A lucerna gyomorpanaszokat és hasmenést is okozhat. Ha ez nem múlik, fejezzük be szedését és menjünk orvoshoz. Gyógyszerekkel ezidáig nem derítettek ki semmilyen kölcsönhatást.

Macskagyökér, ( Valeriana officinalis)

a Merkúr uralja

Hatékony nyugtatószer, alvási zavaroknál segít (enyhe altató), a túlterhelt szívet nyugtatja, de idegesség esetén is alkalmazzák.A macskagyökér alkalmazási területe kiterjed még a gyomor- és béltraktus idegi eredetű bántalmaira is. A természetgyógyászok szerint jó hatással szervezetünkre ideges eredetű szív- és érrendszeri zavarok esetén is. A macskákat vonzza a növény szaga, innen is ered a neve. Hippokratész idejében a macskagyökeret női bajoknál alkalmazták.

Majoranna, (Origanum majoranna)

a kos jegyében álló Merkúr uralja

A gyomor-, bél- és epebántalmak enyhítésére kiválóan alkalmas. Az illóolajok görcsoldó, szélhajtó, étvágygerjesztő, köhögéscsillapító és nyákoldó hatása jól ismert.Meghűlés idején az orrdugulást megszünteti, hogy ha a majoránnafüves kenőcsöt az orr belsejébe és környékére kenjük.A majoránna kivonatát és illóolaját kenőcs és bedörzsölőszer formájában reumás fájdalmak enyhítésére alkalmazzák. Régi népi szokás, hogy azok a lányok, akik szép házasságot szeretnének, a kelengyéjük közé majoránna levelet tesznek. Az ókorban nagy tisztelet övezte majoránnát, a boldogság szimbólumaként tartották számon.

Maca

A perui őserdők legnagyobb kincsei azok a gyógynövények - egyes adatok szerint a világon felhasználható gyógynövénykincs 30 százaléka (ISO-160-féle) -,amelyek majd négyezer éve szolgálják a gyógyítani, gyógyulni vágyó embert

A TITOKZATOS ÉLETERŐFORRÁS

A macagumót a perui őslakosok már régóta igen értékes növényként tartják becsben.A benne található számtalan ásványi anyag, vitamin es a magas energia tartalmú szénhidrátok megújítják, felfrissítik, új életerővel töltik fel a szervezetet. Aki rendszeresen fogyasztja, sokkal energikusabbnak, vitálisabbnak és erősebbnek érzi magát. Javítja a szellemi teljesítményt ezért perui ginszengnek is szokás nevezni.A férfiak ezenkívül azonban más pozitív hatását is tapasztalhatják, s ezért különösen nagyra értékelik...

A maca (Lepedium Meyenii) egy a krumplihoz hasonlító, gumós növény, mely az Andok legkietlenebb, legkedvezőtlenebb éghajlatú vidékein is képes megélni, teremni. Leginkább a 4000 méter magas perui hegyvidéken lelhető fel, ahol már csak a zuzmó, néhány fűcsomó és kövek tarkítják a kietlen tájat. Amióta az inkák felfedezték a növény csodálatos táp erejét és gyógyhatását, már termesztik is, mégpedig ott, ahol a vakítóan szikrázó napsütést éjjel dermesztő hideg és fagyos szél váltja fel.

Maca GYÓGYEREJE:

A gumó a perui lakosság számára hasonló értékű tápláló növény, mint a rizs, a búza, a kukorica vagy a bab a más kontinensen élok számára.A maca azonban nemcsak magas szénhidrát tartalmáért nagyra értékelt élelmiszer, hanem egyéb összetevőinek köszönhetően sok bajra gyógyírként is szolgál. A növény a kietlen életkörülmények között olyan alkotókat halmozott fel a sejtjeiben, melyek különös védelmet nyújtanak számára. Ezek a hatóanyagnak számító komponensek más élő szervezeteket is megerősítenek, újabb erővel, élettel töltenek fel. Különösen sok foszfor, vitamin (béta-karotin, tiamin, riboflavin, niacin, B6-vitamin, C-vitamin és D-vitamin), vas, jód, szénhidrátfehérje, esszenciális zsírsav található benne. Fő hatóanyagai azonban az alkaloidok, flavonoidok, glikozidok és fittoszteroidok csoportjába tartoznak. Ennek köszönhetően a növényből készült termékeket ma a világon mindenütt vitalizáló, szellemi erőnlétjavító és potenciafokozó szerként használják.

  • Általános energetizáló: vitalizál, roborál, aktivál, javítja a testi erőnlétet, fokozza a fizikai teljesítményt.

  • Szellemi teljesítményfokozó: megsokszorozza az agyi kapacitást, szellemileg stabilizál és aktivál, javítja a stresszel szembeni tűrőképességet, csökkenti a stressz szervezetre gyakorolt kellemetlen hatásait.

  • Immunrendszererősítő: aktiválja az immunrendszert, gyorsítja a betegségekből való felépülést, megelőzi a betegségek kialakulását, javítja a vérképzést.

  • Szexuális teljesítményjavító: fokozza a nemi vágyat, javítja a potenciát és a fogamzó képességet, javítja az ondótermelést és a spermiumok aktivitását, harmonizálja a menstruációs ciklust, csökkenti a változókori tüneteket.

  • Meddőség esetén is ajánlott szedése.

  • Macskakarom

    A Macskakarom bebizonyította, hogy erélyesen fel tud lépni a betegségek ellen. Tudományos körökben úgy bukkant fel, mint a "botanikus kincs".

    Az amazonasi indiánok sokféle és érdekes módon alkalmazzák a Macskakarmot. A leveleit fejfájás ellen használják. Hideg és meleg főzeteket vagy teákat készítenek az influenza és ehhez hasonló fertőzések ellen, és lázcsillapító fürdőben is helyet kap a növény. Gargarizáló folyadékként is rendszeresen használják. A főzött, aprított kérgét a kötések alá helyezik. A kúszónövényt gyakran feldarabolják kemény fából készült mozsártörőkkel, majd órákon át ázni hagyják. Olykor a szárított leveleket, kérget elszívják, vagy felszippantják.

    A Macskakarmot eredetileg ízületi gyulladás, gyomorhurut, ellen alkalmazták. Jelenleg több betegség enyhítésében is szerepet játszhat. Ilyenek a: vírusos és gyulladásos megbetegedések, számos bél- és gyomor rendellenesség, ízületi gyulladások, Crohn-kór, fekélyek, gasztritisz, paraziták, divertikulózis, köhögés, a ráknak különböző fajtái, bélérzékenység szindróma, herpesz, allergiák, farkasbőr, cukorbetegség, PMS, hypoglycemia, bursitis vagy a reuma. Jelenleg az európai kutatások a növénynek leginkább azokat a részeit igyekeznek elkülöníteni, amik képesek kezelni az AIDS-et és a rákot.

    2002. július 10.-én Kecskeméten az Onkoradiológiai Központban megalakult a "Természetes eredetű készítmények szerepe az onkológiában" nevű munkacsoport, mely célul tűzte ki klinikai vizsgálatok szervezését ezen termékek (közöttük a macskakarom) helyének, szerepének tisztázására az onkológiai betegségben szenvedőknél. Kis számú betegek klinikai megfigyelése során azt tapasztalták, hogy a macskakarom TOA mentes formája jól tolerálható, a betegek állapota javult, fájdalomcsökkenést, néhány betegnél pedig a betegség progressziójának lassulását észlelték. Ennek ismeretében kezdődhettek meg a klinikai kutatások. A teljes körű, tudományosan dokumentált klinikai eredmények még váratnak magukra.

    A macskakarom természetesen nemzetközi kutatások tárgyát is képezi, melynek során a szer egyéb hatásait is vizsgálták. Ennek során bebizonyosodott, hogy a macskakarom:

  • Immunerősítő: fokozza a fehérvérsejtek aktivitását, az ellenanyagok termelődését, az idegen sejtek és kórokozók eltávolítását.

  • Csökkenti a vírusok, baktériumok és egyéb mikroorganizmusok elszaporodását.

  • Csillapítja a gyulladásokat, elősegíti az ödémák gyorsabb megszűnését, enyhíti a fájdalmat.

  • Említésre méltó hatást lehet vele elérni az artritis (ízületi, gyulladás), a bursitis (nyálkatömlőgyulladás) és a gastritis (gyomornyálkahártyagyulladás) kezelésénél.

  • Sejtvédő (antioxidáns) tulajdonságának köszönhetően segíti a szervezet regenerálódását.

  • Csökkenti a trombózis kialakulásának esélyét, javítja a kis erekben a keringést.

  • Csökkenti a bor akut és krónikus gyulladásait.

    Nagyobb adagban használva esetleg fokozhatja a vetélés veszélyét, terhesség idején tehát nem szabad használni.

    Érzékenyebb gyomrúaknál irritálhatja a gyomornyálkahártyát, ami gyomorfájást válthat ki; fekélyesek vagy arra hajlamosak inkább ne szedjék. Mint minden növény, ez is válthat ki allergiát az arra hajlamosaknál, ezért náluk feltétlen érdemes a használat megkezdése előtt nagyon kis adaggal próbát tenni.

    A macskakarom szedése mellett nem tanácsos más, az orvos által előírt gyógyszerek használatát abbahagyni, orvosi konzultáció nélkül alkalmazni. Nem helyettesíti sem az orvosi kontrollt, sem az orvosi kezelést.

    Áldásos hatásai mellett fontos megemlíteni , hogy a növényt az amazonasi őserdőkben az ökológiai szempontokat messzemenően figyelembe véve termesztik, s a cserjét termelő ashaninka indiánok is részesednek a piacra kerülő termékek nyereségéből. Ez az állandó jövedelemforrás biztos megélhetést jelent számukra, s így nem kényszerülnek arra, hogy más növények termesztése érdekében kivágják a Föld oxigénháztartásában rendkívül fontos szerepet betöltő esőerdő fáit.

  • Mályva

    latin neve Malva silvestris. (Közeli rokona a papsajtmályva (Malva neglecta), melynek leveleit használják fel ugyanúgy, mint az erdei mályvát.) A gyógyászatben a növény leveleit, és virágát használják. Levelei fertőzéscsökkentőek, valamint a méhcsípést is hatásosan enyhítik. A belőlük készült borogatással fekélyt és aranyeret kezelnek. A virágokból leggyakrabban teát készítenek hörgkurutra és megfázásra, de igen hasznos a száj és a torok nyálkahártyájának gyulladásaira is. A konyhában is használják, leveleiből főzeléket készítenek. Vigyázat: nagy mennyiségben hashajtó!

    Durva, lágyszárú, kétnyári növény. Legjobban a sok napot és a száraz, sovány talajt kedveli. Gombásodásra hajlamos, főleg idősebb korában! Magról könnyen szaporítható, vessük ősszel vagy tavasszal.

    A fodrosmályva (Malva verticellata) természetes és kíméletes fogyasztószer. Hatóanyagai fokozzák az anyagcserét, megszüntetik a székrekedést, amely számos betegség okozója, és egyszersmind rengeteg energiát von el a szervezettől.

    Mályva méregtelenítő hatásához párosul még gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása, amely segít leküzdeni a testsúlycsökkenés által okozott szorongást. Rendszeres fogyasztása segít az optimális testsúly elérésében.

    Máriatövis

    Máriatövis régi, hagyományos "kolostor"gyógynövény, és egyben arab ínyencség is.

    Máriatövis latinul Sylibum marianum. Levelei májregeneráló hatásúak. Akkut mérgezéseknél használják őket. Általában teát vagy főzetet készítenek belőlük. Salátaként is fogyasztják zsenge hajtásait, és első leveleit. Máriatövis 1.5 méter magasra is megnő, lágyzsárú, kétéves növény. Nemszereti a sok és pangó vizet, könnyen berohadhat. Leveleinek széle éles, fogazott.

    Medvehagyma

    A Medvehagyma a snidling és a fokhagyma egyik kevésbé ismert, de annál hatásosabb rokona a medvehagyma.

    Medvehagyma latinul Allium ursinum. Gyógyhatású része a hagymája. Szára és levelei kettérötve erős fokhagymaillatot árasztanak, ízük a snidlingére emlékeztet, de annál jóval erősebb. Hagymája vérkeringésjavító hatású. Érelmeszesedés ellen, magas vérnyomásra és antibiotikumként is használják a medvehagymát. Igen intenzív gyógyhatással bíró növény, három hétnél tovább nem ajánlott a fogyasztása. A konyhában is használják, salátákban, de csak mértékkel. Megfőzve enyhül a szaga.

    Medvehagyma hosszúkás levelű, hagymás évelő növény. Hazánkban is elterjedet, főleg a bükkösökben, általában tömegesen nő. Kedveli a nedves, mocsaras helyeket. Április végén, május elején hozza fehér virágait.