Legyezőfű,Lestyán,Levendula,Lórom,Ligetszépe
~

Legyezőfű,(Filipendula ulmaria)

Jupiter uralja

~

A növény közismert jó vizelethajtó, vértisztító és lázcsillapító hatásáról. Influenza idején, megfázás esetén gyakran használják izzasztóként, de a népi gyógyászatban alkalmazzák hólyaghurut, vesegyulladás és reuma ellen is. A növény közismert jó vizelethajtó, vértisztító és lázcsillapító hatásáról. Influenza idején, megfázás esetén gyakran használják izzasztóként, de a népi gyógyászatban alkalmazzák hólyaghurut, vesegyulladás és reuma ellen is. Hajtása a kétméteres magasságot is elérheti.
Lestyán, (levisticum oficinale)

a Bika jegyében álló Nap uralja

~

Gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény. A lestyánt elsődlegesen vizelethajtóként ödémák levezetésére használják. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére alkalmas.A népi gyógyászatban gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként használják. A lestyán Délnyugat-Ázsiában honos. A rómaiak közvetítésével került Pannóniába.
Levendula, (Lavandula officinalis)

a Merkúr uralja

~

Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére.Régóta használják rovarcsípések esetén is.Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában.A levendulaolajat tartalmazó bőrápoló készítmények kisbabáknál is biztonsággal alkalmazhatók.Kellemes illóolaját előszeretettel hasznosítja az illatszeripar
Lórom, (Rumex acetosa)
a Bak jegyében álló Vénusz uralja

~

A mezei sóska vizelethajtó, nyálkaoldó hatású. A szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét növeli, immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.
Ligetszépe
Vasúti töltések mentén gyakran virít a parlagi ligetszépe rikítósárga virágaival.
Ligetszépe latin neve Oenothera biennis (parlagi ligetszépe) és Oenothera fruticosa. A gyógyászatban gyökerét és magvait használják. Vértisztító hatású, magvaiból pedig olajat sajtolnak. Általában csak gyógyszertári készítményekben használják, neurodermitisz ellen. Virágzás ellőtt kiásott gyökerét zöldségkét, főzve fogyasztják. Észak-Amerikában őshonos növény, de hazánkban is gyakran előfordul főleg parlagokon, elvadult mezőkön. Magától is könnyen szaporodik, kétéves növény élénksárga színű virágokkal. Kedveli a fényt.
Fénylő sárga virágai csak rövid időre nyílnak ki sötétedés után. Mielőtt a nap felkelne, a virágok elpusztulnak. Másnap este már új virágok díszítik a növényt. A ligetszépe (Oenothera biennis) valószínűleg Dél-Amerikából került északabbra, Kanada keleti partvidékére. Már az indiánok körében is népszerű volt, többek között bőrproblémák kezelésére, sebgyógyításra, belsőleg pedig asztma, megfázás és infuenza esetén használták. A XVII. században jutott el a növény Angliába, ahol később már csak úgy emlegették: "a király mindent gyógyító szere".
A ligetszépe olajában két fontos telítetlen zsírsav található: a linolsav és a gamma-linolénsav. Az előbbi az esszenciális zsírsavak közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a szervezet önmaga nem képes az előállítására, csak étkezés révén kerülhet testünkbe. Az utóbbit, a gamma-linolénsavat viszont már a szervezet állítja elő a táplálékkal bevitt nyersanyagokból.
Az esszenciális zsírsavak (gyakran F-vitaminként is emlegetjük őket) számos jótékony hatásukról ismertek. Többek között védenek a szívbetegségek, az agyvérzés, a magas vérnyomás és az elhízás ellen. A szervezet elsősorban linolsavból állítja elő a gamma-linolénsavat, az utóbbi viszont a szervezetben fontos szerepet játszó prosztaglandinok forrásaként szolgál. A prosztaglandinok csökkentik a vérnyomást, mérséklik a vérrögök képződésének esélyét, ösztönzik testünk védelmi (immun-) rendszerének működését és szabályozzák az agyfunkciókat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annyira fontosnak ítéli az esszenciális zsírsavakat, hogy javaslata szerint felnőtteknél telítetlen zsírsavaknak kell kitenniük a naponta bevitt kalóriák 3%-át, szoptató anyák és gyerekek esetében pedig ez az arány 5%. A ligetszépéből nyert olajnak mintegy 72%-a linolsav, 9%-a pedig gamma-linolénsav, így ez a növény a biológiailag aktív F-vitamin leggazdagabb természetes forrásának tekinthető. Antioxidáns tulajdonságú, tehát semlegesíti a testünk számára káros szabadgyököket és gátolja keletkezésüket.
A glasgow-i egyetem kutatója, Jill Belch 52 olyan beteget vizsgált, aki reumás jellegű ízületi gyulladásban (rheumatoid arthritis) szenvedett. Az úgynevezett dupla vak, placebót (hatóanyagot nem tartalmazó, gyógyszer utánzatú szert) is alkalmazó vizsgálat keretében 17 páciens ligetszépe olajat, további 17 ligetszépe olaj és halolaj kombinációját, a maradék 18 pedig placebót kapott. A vizsgálat valamennyi résztvevőjének minden reggel és este 6 kapszulát adtak. Az első csoportból a betegek 83%-ának jelentősen enyhültek a fájdalmai - olyannyira, hogy alaposan csökkenthették vagy teljesen elhagyhatták a fájdalomcsillapítók szedését. A második csoport tagjaiból 94% tehetett ugyanígy, míg a placebót szedő betegeknek a 34%-ánál tapasztalták ugyanezt.
Más területen is jótékony hatásúnak bizonyult a ligetszépe olaj. A menstruációt megelőző kellemetlen tünetek (premenstruációs szindróma -PMS) jelentkezését nagymértékben gátolja a ligetszépe olaj alkalmazása. Egy Nagy-Britanniában folytatott vizsgálat 70 olyan nőre terjedt ki, akinek korábban más módszerekkel nem sikerült megszabadulnia hónapról hónapra visszatérő fájdalmaitól és panaszaitól. Napi 3x2 kapszula ligetszépe olajat szedve, a betegek 67%-a teljesen tünetmentessé vált, 22%-uk részleges javulást érzett állapotában, és a terápia csupán 11%-uknál nem hozott változást.
Hasznos lehet a ligetszépe olaj az alkoholisták ivásról való leszoktatásában is. Mivel az alkohol megakadályozza a linolsav átalakítását gamma-linolénsavvá, iszákosok esetében a prosztaglandin El szintje csökken a szervezetben, s ez depresszióhoz vezet. A depresszió viszont éppen az ivás folytatására ösztönöz. Azzal, hogy a ligetszépe olaj csökkenti a depressziót, közvetve az ivás iránt érzett vágyat is mérsékli. Ismert tény továbbá, hogy az alkohol a májat és a vesét is károsítja, a ligetszépe olaj viszont az alkohol okozta enzimblokádot megakadályozva, bizonyos fokú védelmet jelent ezeknek a szerveknek.
További előnyös hatásai: csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek előfordulását, mérsékli a pajzsmirigyműködés zavarából adódó túlfűtöttséget (hiperaktivitást) és lassítja az öregedés folyamatát. Mindemiatt érthető, hogy a ligetszépe olaj az egyik legsokoldalúbban hasznosítható étrend-kiegészítő, amely érdemes arra, hogy minden háztartásban helyet kapjon.
FIGYELEM! A telítetlen zsírsavak fokozottan érzékenyek a szabadgyökök károsító hatásaira, e folyamatban maguk is károssá válhatnak, ezért aki jelentősebb mennyiségben fogyaszt ligetszépe olajat, annak ajánlott az antioxidáns kiegészítés.