Kömény,Koriander,Körömvirág,Kövirózsa
~

Kömény , (Carum carvi)

a Merkúr uralja

~

A karvon illóolaj (az illóolaj különböző terpén-származékokat tartalmaz, ezek közül az egyik a karvon) a gyomor-béltraktus működésére hat, serkenti a gyomornedv-termelést, nyugtató és görcsoldó. Jótékony hatással van a bélflórára is, valamint fontos alkotórésze a szélhajtó és emésztést javító teakeverékeknek.A kömény megszünteti a puffadást, és a tudományos álláspont szerint segíti az idegi eredetű szív- és gyomorpanaszok gyógyulását. horoszkóp, asztrológia, gyógynövény,A népi gyógyászatban a szoptatós kismamák számára az anyatej mennyiségének növelésére ajánlják.

Koriander

Koriander ugyanúgy hozzátartozik a keleti konyhához, mint az európaihoz a petrezselyem.
Koriander latinul Coriandrum sativum. Az egész növény gyógyhatású, még magjai is. Gyökereit virágzás után ássák, érett magjait megszárítják, vagy pörkölik, leveleit, és hajtásait frissen és szárítva is fogyasztják. Magjai jó étvágyfokozók, élénkítő hatásúak, és felfúvódás ellen is jó orvosságnak bizonyultak. Gyökeréből néha főzeléket készítenek, főleg ázsiai országokban. Levelei is étvágyfokozók, és felfúvódás ellen is hatnak. Sokor rágják őket kellemetlen szájszag elnyomására. Foghagyma után elrágva egy zsenge korianderlevél semlegesíti annak kellemetlen szagát. A koriander egynyári, erős aromájú növény. Napos, száraz, meszes földben gyorsan nő. Általában magától szaporodik, sok magot terem. Nem kedvelaz erős szelet.

Körömvirág

Körömvirág díszkertek gyakori, dekoratív növénye nemkevés gyógyerővel.
Körömvirág latin elnevezése Calendula officinalis. A növény szára, levelei, virágai gyógyhatásúak. A körömvirágból készült tea elősegíti az emésztőszervi gyulladások gyógyulását, erősíti a nyirokkeringés működését és megszünteti a nyirokcsomók duzzanaát, görcsoldó. Méltán híresek a lőle készült kenőcsök, olajok és balzsamok: üszkösödés ellen, daganatok lelohasztására hasznosítják őket. Fontos sebgyógyító, fertőzés- és gyulladásgátló hatással bír a körömvirág és a belőle készült kenőcsök, balzsamok. Szirmaiból hajöblítőt készítenek, valamint sáfrány helyett használjk a rizs szinezésére, de sokszor díszítenek, főznek is vele. Körömvirág eredetileg évelő növény, bár általában egy- vagy kétnyárikénet termesztik. Levelei hosszúkásak, szőrösek, húsosak és oválisak. Virágainak színei az élénk narancsszíntől egészen a halvány narancssárga-sárgáig terjedhetnek. Kora nyártól nyár végéig virágozhat. Leginkább a nehezebb földet és a sok napsütést kedveli.

Kövirózsa, (Sempervivum tectorum)

Jupiter uralja

~

Véd a villámlástól és a boszorkányságtól. A népgyógyászatban leveleit kisebb sérülések, gyulladások kezelésére használják, a bőrre présnedvét teszik:Égésekre, vágásokra, rovarcsípésre, száj-, arc-, középfülüregi gyulladások enyhítésére. A levél forrázatát teaként torokgyulladásra, hörghurutra, kisebesedett száj és afta gyógyítására használták. A kövirózsa főzete használható lázcsillapítónak és a meghűlés, az övsömör orvoslására. Ha a növény levét tyúkszemre vagy szemölcsre csöpögtetjük, hamar eltünteti őket. Az erős fejfájást pedig, általában percek alatt enyhíti, ha egy maroknyi levelet teszünk a homlokra. A kozmetikában égésre, napégésre, májfoltok, futószemölcsök kezelésére, epilálás után a pigmentáció megelőzésére és fájdalomcsillapításra, regenerálásra, hidratálásra alkalmazzák.