Ibolya,Izsóp,Jázmin,Kerti kakukkfű
~

Ibolya, (viola odorata)

a Vénusz uralja
Gyógyító része a levelei és a virágai, de néha gyökereit is használják. Az ibolya enyhíti a köhögést, asztmát, szájüregi gyulladásokat és a hörghurutot. A gyökeréből szirupot készítenek, mely enyhe hashajtó hatású.Nagy dózisokban ne használjunk ibolyát, mert a benne lévő szaponin rosszullétet, vagy akár hányást is okozhat. Virágait kandírozzák, süteményekhez fogyasztják. Leveleivel együtt a konyhában is használják .

Izsóp

Izsópot gyakran használják fűszerezésre, és napjainkban megint kezdik felfedezni a benne rejlő gyógyhatást.
Izsóp latinul Hyssopus officinalis. Leveleiben és virágzó részeiben rejlik gyógyhatása. Értékes köptetőszer, vízben főzött virágzó részeivel pedig torokfájást kezelnek, de gyógyítanak vele égéseket és csípéseket is. Lepárlott olaját likőrökhöz és parfümökhöz adják. A konyhában is gyakran használatos mártásokban, salátákban és levesek ízesítőjeként. Izsóp évelő, örökzöld bokor, hosszú, elágazó szárral. Sokszor nevelik törpebozótnak is. Virágai ősszel nyílnak. Száraz, köves, meszes területeken vadon is előfordul. Legfeljebb 50 cm -re nő meg.
Jázmin
Honos: a Himalájából származik, a hinduk virágfüzéreket fonnak belőle és a vendégeik nyakába akasztják. Ma Kínában, Indiában és a Földközi-tenger partján termesztik. Növényről: olajfafélék családjába tartozó cserjés növény. Trópusi és szubtrópusi vidéken honos örökzöld vagy lombhullató, sárga virágú cserje.
Jázmin gyógytulajdonságai:Nőgyógyászati célokra használható. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, szabályos menstruációt elősegítő hatása van. A terhesség korai szakaszában ne használjuk, de szülés előtti masszázsolaj készíthető belőle, mert szülést könnyítő hatása van. A jázminnak nemi vágyat növelő hatása van. Alkalmazható frigiditásra és impotenciára is. A jázmin fontosabb hatásai közül a hangulatjavító, frissítő és antimikrobiális hatások emelhetők ki. Ezeknek köszönhetően a jázmin fáradtság, kimerültség és depresszió esetén kerülhet felhasználásra.
Kerti kakukkfű(Thymus vulgaris)
a Vénusz uralja
A kakukkfű illóolajai - timol (40%) és a karvakrol (15%) tartalmú - erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó hatásúak. A keserű- és cseranyagok élénkítőleg hatnak az emésztésre, mert fokozzák az emésztőnedvek termelődését. A torokgyulladást a friss levelek rágcsálása csillapítja. Csökkentik az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása vagy az azzal történő gargarizálás, jó gyógyír köhögés, torokfájás esetén. Emeli az alacsony vérnyomást, külsőleg használva csillapítja a rovarcsípések okozta viszketéseket. Kutatások bizonyítják, hogy a kakukkfű és illóolaja segíti a szervezet működését, késlelteti az öregedést.