~.~ Főzőtök – gyógynövény,.......................

Durván csoportosítva a töknek két fajtáját különböztetjük meg. A sütőtök és a főzőtök. A sütőtök mély narancsszínű, a főzőtök kiérlelve halványsárga színű, de főzésre nem érleljük ki, esetleg a késő őszi termést, amikor bemeszelik a végeit, és úgy tárolják. Az érett tök tovább eláll. A növény két fajtája között még az a különbség hogy az egyik, a főzőtök guggonülő, a sütőtök indája pedig fut a kukoricásban. A sütőtök csak ősszel élvezhető, miután megcsípi a dér.

Tápértéke:

Ha gyógyhatást akarunk elérni, legjobb ha a főzőtök levét fogyasztjuk. A benne levő szerves nátriumot, sót a máj nagyon jól tudja értékesíteni.

Gyógyító hatása:

Zöld tök, vagy főzőtök gyógyhatása a szerves só tartalmában van. Az nagyon fontos, hogy a szervezet folyamatosan elegendő szerves sóhoz jusson. Ha ugyanis sokáig főleg édes gyümölcsön élnek a vegetáriánusok, krónikus fáradság vesz rajtuk erőt, mert szervezetükből hiányzik a szerves só, ami a máj működéséhez szükséges. Ilyen estekben a legjobb, ha naponta fogyasztunk tökfőzeléket és nyers lét is

Cukorbetegeknek:

A tök nyersen való fogyasztása után a szerves só, illetve nátrium, a vérbe kerülve, emeli a vér só tartalmát, valamint csökken a vér cukortartalma.

Hiperaktivitás:

Különösen a gyermekeknél észleljük az utóbbi időben a túlzott éberséget, mozgékonyságot, magyarán kezelhetetlenséget. Ezeket a jelenségeket a különféle ételadalék okozza, mint színesítők, tartósítók, és a nagy fehércukor tartalom. Ez mind gyakoribb jelenség a gyerekeknél, ami csupán az első megnyilvánulás, figyelmeztetés, hogy a gyerek táplálkozásában valami nincs rendben. Később ez allergiába vagy más betegségbe fajulhat. Ha időben cselekszünk, sok bajtól óvhatjuk meg a gyerekeket. A szerves só lassú adagolása a legjobb gyógyszer a hiperaktivitásra.

Hőség ellen:

Ha nagy meleg van sokat izzadunk, a test sótartalma jócskán csökkenhet. Ez vonatkozik azokra is akik napon fizikai munkát végeznek, vagy a sportolókra, akik sokat gyakorolnak. Az izzadtsággal a bőrön keresztül sok só távozhat, amit ha nem pótolunk fáradtságot, kimerültséget idéz elő. Ilyenkor a legjobb ital a testnek a nagy sótartalmú növényből készült ital. Nem szükséges, hogy hideg legyen, mert a test csak akkor kezdi hasznosítani a folyadékot a gyomrunkból, amikor az átvette a test hőmérsékletét. Napszúrás esetén is jobb ha szerves sókban gazdag növényi lét iszunk. Fogyaszthatunk citromos vizet is, de óvakodjunk a cukor használattól.

Krónikus fáradság:

A krónikus fáradság mind gyakoribb betegség, amikor az orvos nem találja a betegség okát, mégsem érezzük jól magunkat. Ha nem teszünk ellene semmit, a helyzet romlása fokozódhat. Ilyenkor a legjobb sötét színű zsenge tököt héjastól kicentrifugázni, felönteni egy harmad rész vízzel, és egy harmad rész paradicsom lével. Evés közben fogyasszuk.

Emésztési nedv:

Ha a testben van elegendő szerves só, nem jelent gondot a testnedvek előállítása. Ilyen nedv a szánkban a nyál. Ha nincs elegendő nyál, kiszárad a szánk, szomjúságot érezünk. Ha éhesek vagyunk és ételt látunk, vagy rá gondolunk, megindul a nyál termelődés a szánkban, ami a keményítő emésztéséhez szükséges. A gyomorban a gyomorsav van, a hasnyálmirigy is termel három féle nedvet, a belekben is megtalálható az emésztési nedv. Mindezek termelődéséhez szerves sóra van szükségünk, amit a tökben megtalálunk.

Csonttörés és csontritkulás:

A zöld tökben az ásványok elosztása megfelel annak, hogy egymást támogatva jobban fel tudjanak szívódni. Ez teszi lehetővé a kalcium felszívódását, így a csontritkulás megakadályozását. A nátrium tartalom lehetővé teszi, hogy a tök-lé fogyasztása hatására a tört csont hamarább begyógyul, sikeresebben forr össze.

Előállítási mód:

A zöld tök, vagy más néven főzeléktököt ha gyógyításra szeretnénk használni, legjobb ha nyersen fogyasztjuk. Mivel salátának nem szoktuk meg, centrifugázzuk ki a levét, és naponta háromszor fél pohárra fogyasszuk olyan zöldségekkel együtt amelyek tartalma szintén magas szerves sóban, nátriumban. Ha zsenge a tök, jól mossuk meg, és héjastól centrifugázzuk.