~.~ Forslean – gyógynövény....................

A Coleus forskohlii egy ősi ayurvédikus gyógynövény, mely vadon terem Nepál, India és Thaiföld hegyvidéki lejtőin, és a menták és levendulák családjába tartozik. Ez egy dekoratív évelő növény, mely világszerte előfordul dísznövényként. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a coleus aktív hatóanyaga, a forskolin nagy szerepet játszik számos sejtfunkcióban, beleértve a hisztamin termelés megakadályozását, az izmok ellazítását, tiroidfunkció növelését és a zsírégetés felgyorsítását. Bár a kutatók még csak most kezdték bizonyítani a coleus előnyös hatásait, potenciális zsírégető hatásától már hangos a fogyókúrázók népes tábora. Bár egyelőre még nem mindenki ismeri a coleust, néhány kezdeti stádiumban lévő, ám annál ígéretesebb kutatás folytán arra lehet következtetni, hogy nagy előrelépést jelenthet a mellékhatásoktól mentes, hatásos zsírégetők felé vezető úton.

Élettani hatások

 • csont, csontvelő,
 • organikus szervek,
 • vízháztartás,
 • kötőszövet.
 • Ezek mind megalapozzák a karcsú alkatot, mely által egészségesebbé tesz, fokozza a fizikai és mentális erőnlétet,
 • Csökkenti a betegségre való fogékonyságot és az idő előtti elhalálozást.
 • Növeli a véredény átmérőjét, ezáltal csökkenti a vérnyomást
 • Csillapítja az izomgörcsöket, értágító hatású.
 • Elősegíti az izomtömeg növekedését , a Forslean úgy képes csökkenteni a testünk zsírtömegét, hogy közben növeli az izomtömeget.
 • Hasnyálmirigyre való hatása miatt normalizálja az inzulinszintet, ezáltal csökkenti az étvágyat, ami súlyvesztéshez vezet,
 • Fiatalosabb külsőt biztosít
 • Javítja a hangulatot.
 • Különösen jót tesz a 40 éven felüli korosztálynak, akiknél a többi fogyasztószerek csak kevésbé hatásosak.
 • Teljesítmény fokozás
 • Miért használják a sportolók a coleust? Nem nehéz kitalálni, hogy miért voltak a sportolók oly elragadtatottak a Coleus forskohlii-val. Kezdetben a zsírégető hatás és az izomgörcsök feletti nagyobb kontroll csábítása tette ezt a növényt érdekessé számukra. Természetesen hamar népszerű lett tudományos körökben, mint az utca emberénél is potenciális zsírégető hatásai folytán.
 • Allergia
 • Szívpanaszok
 • Nagyban megnöveli a regenerálódást
 • Hatással van egy enzimre, mely a zsírégetést szabályozza
 • Növeli a tiroidhormon kiválasztást és termelést, így gyorsítja az anyagcserét
 • Asztma
 • Glaucoma
 • Szív-és érrendszeri megbetegedések
 • Magas vérnyomás
 • Elhízás
 • Bőrproblémák, pl. ekcéma és pikkelysömör
 • Insomnia/alvászavarok
 • Izomgörcsök és feszülések

További tudnivalók:

Zsírégető hatás:

Íme, egy rövid kis összefoglaló a tényekről… Zsírégetőként való felhasználásának egyik alaptétele, hogy az aktív hatóanyag, a forskolin kémiai reakciók olyan sorozatát indítja be, melynek eredményeképpen a zsírsejtek leadják energiájukat és szétolvadnak. Kicsit részletesebben, a forskolin az adenilát cikláz enzim termelődését serkenti, ami egy másik enzim, a cAMP (ciklikus AMP) szintjét növeli meg, mely a zsírban található. A cAMP aztán stimulál egy újabb enzimet, a hormon érzékeny lipáz enzimet, melynek a zsírégetésben van szerepe. Ráadásul egy hasonló reakción keresztül a tiroid hormon termelését is megnöveli, így felgyorsítja az anyagcserét, hogy a test még több kalóriát tudjon elégetni.

Coleus VS. efedrin

A forskolin az efedrinhez hasonló reakciósorozatot indít el. A különbség abban rejlik, hogy az efedrin az adrenergikus receptorokat stimulálja (mely az efedrin elsődleges hatása, annak ellenére, hogy nem ez a mechanizmus felelős zsírégető hatásáért) mielőtt a cAMP-hez érne.. Sajnos sok negatív mellékhatás tapasztalható mikor ezek a receptorok stimulust kapnak, pl. magas vérnyomás, szorongás, stb.

(Ezért tapasztalnak az efedrin tartalmú kiegészítőket fogyasztó sportolók gyakran nem várt és veszélyes mellékhatásokat).

A coleusnak az az előnye, hogy átugorja az adrenergikus receptorokat, és közvetlenül a cAMP ciklusba jut el amely az efedrin zsírégető hatásának következő lépése és ennek következményeképpen az efedrinhez köthető káros mellékhatásokat szintén kikerüli.

Egyszerűen kifejezve ez ugyanolyan, mint mikor két lehetőséged van, hogy bejuss a munkahelyedre: ugyanazt a célt éred el, ugyanannyi idő alatt, ám az egyik út (coleus) egy nyugodt vidéken keresztül vezet, ahol nincs forgalom, míg a másik (efedrin) egy zsúfolt, gyorsforgalmi autóút, mely minden sávváltásnál újabb és újabb veszélyeket és kockázatokat rejt (ÉN tudom, hogy melyiket választanám!)

Asztma és egyéb betegségek

A Hoechst gyógyszergyár az Indiai Központi Gyógyszerkutató Intézettel karöltve 1974-ben kezdte el tanulmányozni ezt a gyógynövényt, és azt találták, hogy a növény gyökere csökkentette az asztma tüneteit a cAMP növelésén keresztül mely sok sejtfunkcióhoz nélkülözhetetlen. A ciklikus AMP (cAMP) miatt tudják az asztmagyógyszerek ellazítani a hörgők körüli izmokat.

A forskolin a hisztamin és egyéb gyulladást okozó anyagok termelődését is kontrollálja, pl. a vérlemezke-aktiváló faktorét (PAF) 7 is, ami hatásossá teszi az asztma, az ekcémák és egyéb allergiás reakciók ellen.

Ráadásul a forskolin ellazítja a simaizmokat (szív és tüdő), ez egy újabb oka annak, hogy miért hatásos az asztma ellen, valamint a menstruációs görcsök, angina, irritált bél szindróma, húgyúti fertőzések és magas vérnyomás ellen. Segíthet a pikkelysömör ellen is, mivel ez a fájdalmas betegség összefügg a bőrsejtekben lévő cAMP-vel. A forskolin által megnövelt cAMP szint kitágítja a vérereket és növeli a tiroid hormon kiválasztást is.

Arra is van bizonyíték, hogy szívproblémák esetében is előnyös lehet a coleus használata,és az ezekkel összefüggő tüneteket is enyhítheti, ilyenek pl. a magas vérnyomás vagy az izomgörcsök.

Következtetés

Zsírégető hatásával kapcsolatos információk kifejezetten ígéretesek, és a jelek szerint tudományos körökben is egyre inkább elismerik azokat, egyre inkább úgy tűnik, hogy hatásos eszköz lehet a zsírégetés megkönnyítésére és a testsúly megtartására.

Mit mutatnak a kutatások?

A tudósok már 15 éve tanulmányozzák a coleus hatásait, és sok előnyös tulajdonságára derítettek már fényt, beleértve a zsírégető és sovány izomtömeg növelő hatást. Mindazonáltal a kutatók csak most kezdik megérteni, hogy hogyan is működnek ezek a mechanizmusok a valós életben.

Ráadásul vannak még ezeknél is ígéretesebb kutatások a horizonton.

Az áttörés:

Ígéretes kutatásokról esett szó, hát lássuk…

A sporttáplálék kiegészítés egyik legelismertebb alakja, Dr. Richard Kreider érdekes prezentációt tartott, fedra alternatívák címmel a Nutraconnál, Anaheimben.

Kitért számos egyelőre spekulatív, ám ígéretes kiegészítőre, az egyik közülük a coleus volt.

Dr. Kreider azt állította, hogy a kezdeti kísérleti kutatások alapján a Coleus forskohlii elősegítheti a súly-és zsírcsökkentést, és csillapíthatja a zsírfelhalmozódást a túlsúlyos páciensek esetében.

A 2002-es Kísérleti Biológiai Találkozón szintén adatokat közölt, ekkor saját maga által nemrég végzett kutatásairól a coleussal. Egy kettős vak, véletlenszerű kísérletben 23 túlsúlyos nő étrendjét egészítették ki ForsLeannal

(A coleus egy szabadalommal védett formája, ezt használjuk egy különleges kúránál is, melyről itt részletesebben is olvashatsz. )

mely egy 25mg forskolin tartalmú kivonat; ezt napi két alkalommal kapták 12 héten keresztül. A résztvevők testkompozícióját minden negyedik hétben mérték a 12 hetes periódus alatt, az esetleges mellékhatásokat pedig heti rendszerességgel rögzítették. A kutatás eredménye az volt, hogy bár kalória és makro tápanyag bevitelben nem volt számottevő eltérés a korábbiakhoz képest, a ForsLean segített megakadályozni a testtömeg növekedését mi több, a ForsLeant szedő alanyok még súlycsökkenést is tapasztaltak, míg a placebo csoport testsúlya továbbra is növekedett. Ráadásul az alanyok nem tapasztaltak akkora fáradtságot, tehát több energiájuk maradt. Étvágyuk csökkent, hosszabb ideig volt teltségérzetük étkezés után.