~.~ Fokhagyma - gyógynövény,.............

Az évelő fokhagyma ízletes gerezdjei valódi csodaszernek számítanak. Az ájurvéda elsősorban a fokhagyma azon pozitív hatásaira összpontosít, amelyet az emésztésre fejt ki, meghűlés és a szervezet renyhe működe során; ugyanakkor figyelmeztet arra is, hogy nem megfelelő használata érzelmi stressz és tikkasztó forróság alkalmával. A Rasona jelentése: aminek nincs íze; maga a szó a rasa, vagyis íz és az una, azaz hiány, szavak összetételéből származik, mivel a fokhagymában nem található meg a savanyú, fanyar íz.

Összetevők:

Illóolajok – alliin, ami sajtolás útján allicinné alakul; diallil diszulfid, Gyanta, Germánium, Glükokininek

Gyógyhatások:

Szélhajtószer, féregűző szer, értágító szer, köptetőszer, koleszterinszint csökkentő, valamint antibakteriális és gombaölő szer. fokhagyma

Indikációk:

Emésztés: A fokhagyma az a klasszikus népi gyógyszer, amelyet gyomorbántalmak, emésztési zavarok esetén alkalmaznak, mint például a szélszorulás, bélgiliszták és élősködők által okozott betegségek, fertőzések, vérhas, tífusz, ételmérgezés, candida albicans (fehér sarjadzó-gomba). A gyógynövény azon képessége, hogy eltávolítsa a szervezetből a kórokozó baktériumokat anélkül, hogy károsítaná a természetes bélflórát, rámutat arra, hogy a fokhagyma több mint egyszerű „népi antibiotikum”. Mivel kitisztítja a bélflórát, ezért néhány napig megerősödhet a bélgázok kibocsátása. Nagyon hasznos abban az esetben, ha a bélrendszer emésztést szabályozó kapha működésében (kledhaka kapha) vagy a lefelé áramló levegő (apana vayu) működésében rendellenesség mutatkozik, mert kitisztítja a nyálkát és a gázokkal kísért felpuffadást is. A renyhe működésű májat is serkenti.

Tüdő: Az apró fokhagymafejek kiváló gyógyhatással vannak a tüdőre; az illóolaj pedig kitűnő hatással bír az apró hörgőkre és léghólyagokra, amelyeket megtisztít; ennek hatása érezhető a lélegzeten is. Tehát a fokhagyma erőteljes hatásával feloldja az eltömődéseket. Mivel fiatalító hatást fejt ki a váta dósára, ezért elősegíti a levegő szabad áramlását, különösen a felfelé áramló levegő (udana vayu) és a fejben, valamint a mellkasban szétáradó levegő (prana vayu) esetében. Mint köptetőszer előmozdítja a nedves és ragacsos nyálka feloldását. A fokhagyma nagyon hasznos gyógyszer a klasszikus kapha szimptómákkal kísért megfázásokra – hurut, nyomasztó, fáradt közérzet, renyheség, étvágytalanság, reszketés, fájdalmas, sajgó végtagok, izomfájás. A fokhagyma segít kitisztítani az eldugulásokat és az amát azáltal, hogy bőséges izzadást okoz. Immunrendszer: A fokhagyma javítja a szervezet immunrendszerét és egyben közvetlenül eltávolítja a kórokozókat. Funkcióját tekintve működhet úgy, mint egy betegséget megelőző szer vagy orvosság, illetve úgy is, mint egy már kialakult betegség, fertőzés elleni gyógyszer.

Szív: A fokhagyma közvetlenül jótékony hatással van a szívre azzal, hogy lecsökkenti a kapha és az ama mennyiségét a plazma-, a vér- és a zsírszövetekben (rasa, rakta, medha dhatu), amelynek hatására lecsökken a vér koleszterinszintje és mérséklődik a rögösödés; emiatt a fokhagyma potenciális szer a trombózis és visszértágulás kezelésében. A fokhagyma alkalmazása a kapha és váta típusú személyek atherosclerosis (az artériafal megkeményedésével járó érelmeszesedés) elleni kezelésében, illetőleg annak megelőzésében nagyfokú bölcsességre vall. Mint vérkeringés serkentő a fokhagyma felmelegíti az egész testet. Ez a fajta, vérkeringésre és artériákra kifejtett szabályozó tulajdonsága és hatása továbbá abban is megmutatkozik, hogy vagy lecsökkenti, vagy megnöveli a vérnyomást a szóban forgó személy egészségi állapotától függően – vagyis kiegyensúlyoz, helyreállít és szabályoz is egyben. Külsődleges használat: A kapha-váta által okozott bőrbetegségek terén a fokhagyma egy nagyon hasznos szer, amit pépként, vagy olajként alkalmaznak; még olyan betegségek esetében is lehet alkalmazni, mint például a kopaszító sömör vagy ótvar, a gombás fertőzések és a fülfertőzések. Ezen kívül a külsődleges olajos kezelések jótékony hatással vannak még az ízületi gyulladásokra, az isiászra és az ödémára vagy vízkórra.

Kombinációk:

- Gyömbér, édeskömény, Chitraka, Hingu, feketebors – emésztési gyengeség esetében alkalmazható.

- Pippali, igazi édesgyökér, Ajwan – köhögés elleni szerként használják.

- Guggul, Pushkaramoola, Arjuna és Bibhitaki – a szívet érintő problémák kezelésében segít.

Ájurvédikus energetika:

Rasza (íz): Csípős, édes

Vírja (hatás): Hevítő Vipaka (emésztés utáni hatás): Csípős

Guna (minőség): Nehéz, olajos, átható

Dósákra gyakorolt hatás: VK-, P+

Dhátu (szövet): Az összes szövetre kedvezően hat

Sróta (csatorna): Emésztési, légúti, vérkeringési, szaporítószervi, mentális

Kontraindikációk:

Ne alkalmazzuk terhesség idején, mert a fokhagyma csípős és savanykás ízei megzavarhatják a magzatot, de terhesség után, a szoptatás ideje alatt fogyasztása nagyon kedvező. Alkalmazása akkor sem javasolt, amikor a vér fertőzött; illetve bőrbetegségeknél, vagy vérzésnél. A pitta dósa által okozott más jellegű problémáknál, gyomorsavtúltengésnél, túlzott hőmérséklet által okozott magas vérnyomásnál, fekély esetén sem javallott a használata. Mivel túlságosan stimuláló hatású, ezért használata ellenjavallott korai ejakuláció és magömlés esetében is.

Biztonsági előírások:

Legyünk körültekintőek a trombocita ellen gyógykezelt páciensek esetében, mivel erősítheti ezeknek a gyógyszereknek az alvadásgátló hatását. Nincs közvetlen bizonyíték, hogy a fokhagyma kölcsönhatásba lép a warfarin nevű gyógyszerrel (olyan antikoaguláns gyógyszer, amely csökkenti a vérrögképződés esélyét), de legyünk óvatosak. Ezen felül legyünk elővigyázatossak az alacsony vérnyomás elleni gyógykezelés esetében is, mivel a fokhagyma csökkenti a diasztolés vérnyomást. Mindenképpen kerüljük a fokhagyma fogyasztását bármilyen sebészeti beavatkozás előtti 10 nappal. Pozitív kölcsönhatás léphet fel a sztatin típusú, koleszterinszint csökkentő gyógyszerekkel és ezáltal megnő a koleszterincsökkentő hatása, emiatt fokozott ellenőrzés ajánlott.

Adagolás:

1 – 3 fokhagymagerezd naponta vagy szárított formában 6 – 15 g/nap.

Megjegyzések:

· A fokhagyma gumója csípős, a levelei keserűek, szára összehúzó hatású, a szár végei sós ízűek, a magvak pedig édesek.

· A váta dósa erősítésére használt tonikként legjobb, ha előtte kisütjük ghíben.

· A fokhagymát szigorúan a rajas guna (a szenvedély minőségére jellemző) kategóriájába sorolják, avagy szenvedélyességet gerjesztő növénynek tartják. Hevítő és átható tulajdonságai túlfokozzák az elme működését és vágykeltő hatásúak. A fokhagyma felettébb alkalmatlan élelemnek számít azok számára, akik a sattva (jóság minőségére jellemző) életvitelt folytatják, vagy a szellemi jógát gyakorolják.

· Ha fokhagymát szedünk vagy fogyasztunk, kerüljük az olyan tetteket, amelyek túl sok hőt fejtenek ki (pl. testedzés, napozás, indulatossággal járó tettek) azért, hogy maximálisan kihasználjuk a növény gyógyhatását és elkerüljük az egészségi állapot súlyosbodásának minden lehetőségét.