Fekete nadálytő ,Fekete üröm, Fagyöngy, Fahéj
~

Fekete nadálytő ( symphytum officinale)

Szaturnusz uralja

Külsőleg paszták, kenőcsök, pakolások formájában használják. A fekete nadálytőből készített, pépes borogatás segíti a csonttörések, húzódások,zúzódások, ficamok, rándulások gyógyulását - erre utal a növény egyik neve is: forrasztófű. Izom-, ideg- és ínhüvely-gyulladásoknál is jól bevált módszer a nadálytő lisztjéből készült péppel történő borogatás. Egyik fő hatóanyaga, az allantoin serkentően hat a vérellátásra, növeli a sejtek regenerációs folyamatait. A gyökér áztatásos eljárással készült kivonata hatásos csonterősítő, csonttörés esetén elősegíti a hegképződést. Hám- és sejtképző hatása serkenti a sebgyógyulást. Visszérgyulladásokra szintén kiváló, de ajánlják toroköblítőnek is.

Fekete üröm (Artemisa vulgaris)

a Merkúr uralja
Teája kiváló étvágyjavító és epeműködést serkentő, de használják görcsoldóként és bélféregűzőként is. Zsíros ételek fogyasztása során serkenti az epe termelődését. Vadételekhez is alkalmazzák fűszerként.

Fagyöngy

A fagyöngy ősidők óta mágikus csodaszer, mindent gyógyító növény hírében állt. A húszas években az antropozófusok a jövő daganatellenes gyógyszerét látták benne. Azóta sok idő eltelt, s a modern kutatások eredményei alapján ma már olyan készítményeket állítanak elő belőle, amelyek fő hatóanyaga a lektin - ez erősíti az immunrendszert -, és így valóban új reményt jelent a daganatos betegek számára. Vérnyomáscsökkentő és érvédő hatása pedig hazánkban is sokak előtt jól ismert. A fagyöngy örökzöld, villás ágrendszerű növény, ami félélősködő életmódot folytat. Kisebb-nagyobb zöld bokrait főképpen a téli időszakban könnyű felismerni lombhullató fáink ágain. A fagyöngy vékonyabb, leveles ágait októbertől decemberig, valamint márciusban és áprilisban gyűjtik. A növény glikoproteineket, viscotoxint, flavonoidokat, nyálkát és a már említett lektint és fehérjét tartalmaz. Összetevői serkentik az endorfinok, a természetes hangulatjavítók és fájdalomcsillapítók termelését és elválasztását, illetve erősítik a szervezet immunrendszerét, amelyet rákos betegek esetében a kemoterápia amúgy is legyengít.
A fagyöngy nagyon régóta tisztelt növény: Caius Plinius Secundus római természettudós jegyezte fel a keltákról: "Semmi sem szentebb számukra, mint a fagyöngy, és a fa, amelyen nő... A maguk nyelvén a fagyöngyöt "Mindent Gyógyító" nak nevezik. Ha szokásuk szerint áldozati lakomát csapnak..., egy fehér ruhát viselő pap felmászik a fára, és aranysarlóval vág le a fagyöngyből... Szent meggyőződésük, hogy a fagyöngy bogyójának kipréselt levétől termékenyek lesznek a meddő állatok, és hogy ez a lé egyben általános ellenméreg is." A középkorban a kelések és a sebek gyógyítása volt a fagyöngy legfontosabb feladata, bár Szent Hildegard kehesség és kösz vény, Hieronymus Bock pedig például nyavalyatörés ellen is ajánlotta. Érdekes, hogy még ő is leírta a régi germán időkbe visszanyúló hiedelmet, miszerint a "boszorkányseprű" megóvja a fákat a villámcsapástól, az embereket pedig az ártó szellemektől.
A fagyöngy mai reneszánsza a húszas évekre nyúlik vissza, amikor Rudolf Steiner felismerte benne a rák lehetséges gyógyszerét: "Ahogy a fagyöngy a természet rendjét megfordítja (télen zöldell és nyáron hervad), úgy állít egy tumor a testben mindent a feje tetejére."
JAVÍTJA AZ ÉLETMINŐSÉGET
A mai kutatások alapján a fagyöngy a rákkutatás egyik nagy reménysége. Ezt nemcsak sejtosztódást gátló hatóanyagainak köszönheti, hanem annak is, hogy mai megfogalmazás szerint segít a rákos betegek életminőségének megőrzésében és javításában. Tehát nem csodaszerről van szó, hanem a kiegészítő terápiák egyik új lehetőségéről. Sok esetben hozzásegíti a betegeket ahhoz, hogy a szokásos klinikai kezelések után visszatérhessenek megszokott mindennapi életükhöz. Sok beteg beszámolt arról is, hogy a fagyöngykészítmények nemcsak az életkedvüket adták vissza, hanem fizikailag is hatottak rájuk, mert jobban érzik magukat. A rákkutatók ezt az immunrendszer aktiválásával magyarázzák. A fagyöngylektin izgalmi állapotot okoz a szervezetben, aminek hatására fokozódik bizonyos immunsejtek termelése. A természetes ölősejtek egy része közvetlenül a kórokozókat pusztítja el, más részük pedig eltünteti az elhalt sejteket. Emellett fokozódik az interleukin1 termelődése is, ami ismét csak a fájdalomcsillapító és hangulatjavító endorfin szintjének emelkedéséhez vezet.

Fahéj

A fahéjfa (Cinnamomum ceylanicum) a babérfélék családjába tartozik, mely ágainak megszárított belső kérge a világ egyik legősibb fűszere. Már 4500 éve is használtak fahéjat a kínai konyhában, valamint az egyiptomiak is ezzel balzsamozták be múmiáikat. De a fahéjat nemcsak illata, hanem gyógyító hatása miatt is alkalmazták az egész ázsiai térségben. Már Hippokratész is alkalmazta a fahéjat gyomorgyógyszerként A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják. A fahéj serkenti az emésztést, és hurutok ellen is kiváló, legalábbis a régi korok orvosai szerint. Talán ezért szerepelt régen a nehezen emészthető ételek sora végén az illatozó fahéjas sütemény.
Kutatás: Arra, hogy a fahéj a vércukorra is hatást gyakorol Anderson RA. és Khan A. kutatócsapata figyelt fel egy vizsgálat során. Anderson és társai 2003-as kísérletében 60 II-es típusú cukorbetegségben szenvedő személynek adtak 40 napig a mindennapi táplálékukhoz néhány gramm (1, 3 vagy 6 gramm) fahéjat. 40 nap után mindhárom csoportnál a vércukor szint 18-29 %-os csökkenését tapasztalták. A koleszterinszintet is pozitívan befolyásolta: a trigliceridek 23-30 %-kal, az LDL-koleszterin pedig 7-27 %-kal csökkent, mialatt a fahéjbevitelnek semmilyen befolyása nem volt a HDL-koleszterinre ("jó koleszterin"). Ezzel szemben a kontroll csoportokban egyáltalán nem volt statisztikailag jelentős változás sem a vércukorszintet, sem a koleszterin-és trigliceridértékeket illetően. Azonban, amikor 40 nap után abbahagyták a fahéjbevitelt, a vércukorra gyakorolt pozitív hatás is megszűnt. A fahéjból készült kivonat antioxidáns tulajdonságú, így hozzájárul a szervezetben végigmenő oxidációs folyamatok gátlásához, ezáltal lelassítják az öregedési folyamatokat.