~.~ Fejes saláta – gyógynövény,..................

A saláta a tavasz első újdonsága az asztalon. A téli saláta még az ősz folyamán a földbe kerül, hogy a húsvéti ünnepekre elérje a fogyasztható méretet. A tavasz első heteitől kezdve a különböző fajta saláta szinte mindennapos az étkezésünkben. Ha el tudjuk látni a családot a kiskertünkből salátával egész évben, azzal megalapozzuk jó egészség feltételeit. S minél levelesebb a salátánk és minél zöldebb, annál értékesebb. A fejbe borult fakó színű saláta kevésbé értékes a vitaminok és az ásványok szempontjából.

Tápértéke:

A kalcium és a magnézium előfordulási aránya a test hasznosításához ideális. A mellékelt táblázatból láthatjuk, vitamin és ásványtartalmát. Kiemelkedő a K vitamin tartalma és a B vitaminok.

Gyógyhatása:

A saláta hatására a vérben vörös vértestek fejlődnek.

Fejfájás és szorongás:

A kicentrifugázott saláta-lébe ha belecsöppentünk néhány csepp rózsaolajat és külsőleg használva bekenjük halántékunkat és a végtagok csuklóit, a legmélyebb szorongás is eltűnik és nyugalom veszi át a helyét. Ez a gyógyszer a stresszt is feloldja.

Köhögés, tüdő bántalom:

Az A és C vitamin kombinációjának köszönhető, hogy rendkívül jó hatással van a salátalé a légzőszerv nyálkahártyáira. A köhögés csillapodik és csökken az inger a tüdők hörgőiében egy-egy pohár salátalé elfogyasztása után.

Alvászavarok:

Ha megfigyeljük a saláta vitamintartalmát, megállapíthatjuk, hogy a zöldégfélékhez viszonyítva sok benne a B vitamin. Ennek a vitaminnak egyik tulajdonsága, hogy nyugtatja az idegeket. Ha tehát már elegünk van a szintetikus altatókból, amelyeknek számos mellékhatását tapasztaltuk, próbálkozzunk meg a salátalé fogyasztásával.

Emésztési rendellenességek:

Szintén a B vitaminoknak köszönhető, hogy a saláta kitűnő támogatója az emésztési rendszer munkájának. Serkenti a kiválasztást, a keményítő és a fehérjék emésztését, valamint az anyagcserét. A K vitamin teszi lehetővé, hogy négy féle fehérje előállításába segédkezhet.

Idegnyugtató:

Ugyancsak a B vitaminok összetételének és hatásának köszönhető az, hogy átfogóan az egész idegrendszerre pozitívan hat a salátalé. Az agy munkájára is képesek hatni a B vitaminok. Ehhez az összetett folyamathoz azonban lényegesen hozzájárul a többi vitamin és ásvány összetétele, amelyekkel a saláta el van látva.

Izom és csontozat fejlődése:

A kalcium és magnézium előfordulási arányának köszönhetően a saláta jótékonyan hat az izmok és a csontozat fejlődésére és karbantartására. A magnézium meggátolja kalcium kioldását a szervezetből, ami akkor következik be, ha a vér elsavasodik. Ha az izmokban van elegendő kalcium, a szív működése is jobb, valamint ez hatással van a vesék működésére.

Ritkítja a vért:

A magas kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a saláta a tavaszi nagytakarítást is képes elvégezni szervezetünkben, ha kúraszerűen fogyasztjuk. A sav-lúg egyensúlyt állíthatjuk helyre, amivel megteremtjük valójában a gyógyulás, illetve az egészségünk alapját. A salátával nemcsak tisztítjuk, de ritkítjuk is a vért, valamint arra ösztönözzük a szervezetet, hogy új vérsejteket állítson elő, ugyanakkor a vér kötődése is erősödik a saláta fogyasztásával. Mindezt K vitamin tartalmának köszönhetjük.

Elkészítési mód:

A saláta általában nyersen, vagy kissé meglankasztott formában kerül az asztalra(ez emeli B vitamin tartalmát). Igyekezzünk minél zöldebb leveleket használni, különösen, ha kicentrifugázzuk. Ha ugyanis csupán a lét fogyasztjuk, annak a külső, kissé keményebb levelek is megfelelnek, amelyeket általában le szoktuk fejteni. Használjuk az egész növényt, de ne áztassuk vízbe. Soha egyik élelmünket se, áztassunk, kivéve az arra javasolt száraz hüvelyeseket. Külsőleg rózsaolajjal, de ha rózsaszirom levelet adunk az italunkhoz, akár salátával együtt kicentrifugázva, jó idegnyugtató italt kapunk.