~.~ Édes burgonya – gyógynövény,.............

Az édes burgonya a hasnyálmirigyre hasonlít és ténylegesen egyensúlyban tartják a szervezetet a cukorbetegség megelőzése szempontjából.Elnevezései: kumara [Óceánia], camote, batata [spanyol], satsuma-imo [japán]

Növénytani leírása.

A Convolvulaceae (szulákfélék) Ipomoea nemzetségébe tartozó, kétszikű, évelő növény. Hosszú, kúszó indái vannak. Levelei nagyok, szív alakúak, virágai hasonlóak a hajnalkáéhoz, illetve a nálunk szulák néven ismert gyomnövény virágaihoz. Elsősorban megvastagodott tárológyökeréért termesztik. A gyökerek 8-15%-a vastagodik meg, növényenként általában 4-10 db. A megvastagodott gyökér tipikus gyökér keresztmetszetű. Felülete fehér, barnás, narancssárga, pirosas bíbor, a hús színe fehér, narancssárga, vörösessárga vagy piros.

Származása, elterjedése. A trópusi Amerikában őshonos, de már ősidők óta két géncentruma van, Közép-Amerika és Óceánia. A trópusi, szubtrópusi országok fontos, sokoldalúan hasznosítható növénye. Termesztése Afrikának az Egyenlítő és a Baktérítő közé eső területein, Indiában, Kínában, Japánban, az óceániai szigetvilágban, Amerika trópusi részein, az Egyesült Államok déli államaiban terjedt el. Ez utóbbi termőhelyen a burgonyánál nagyobb szerepet játszik mind a termesztésben, mind a fogyasztásban.

Termesztése az egész világon a trópusi, szubtrópusi éghajlatú országokra koncentrálódik. A mérsékelt öv melegebb részein ott foglalkoznak vele, ahol hőigénye viszonylag hosszú tenyészideje alatt kielégítést nyer.

Élelmezési és gazdasági jelentősége. A gumószerűen megvastagodott húsos édesburgonya-gyökér szénhidrátban és béta-karotinban gazdag élelmiszer. A sárgás húsú fajták karotintartalma magasabb, mint a fehéres húsúaké. C-vitamin-tartalma is figyelemre méltó, 15-30 mg/100 g. A többi zöldségféléhez viszonyítva sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, amelyekben a gyökérhez viszonyítva sokkal több a C-vitamin és a béta-karotin.

A trópusok egyik legértékesebb – folyamatosan hasznosítható – növénye.