Babér,Bazsalikom,Bor,Boróka,Borsfű,Borsmenta......

~

Babér (Laurus nobilis)

az Oroszlán jegyében álló Nap uralja
Ősi illatos és fertőzésgátló gyógynövény. Hajdanán a dicsőség, hírnév, és a győzelem jelképe volt. A babér a győzelem és a tehetség szimbóluma volt az ókori ember számára. Babérlevelekből fonták a győztes római tábornokok koszorúját Nevét a rómaiaktól kapta, akik a latin laudere (dicsőíteni) szóból eredően lauris-nak hívták. Leveleit Apollónak szentelték, koronaként a költők, sportolók és cézárok kiváltsága volt viselni a babérból font koszorút.

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

a Skorpió jegyében álló Mars uralja
A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása.
Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. Jó idegerősítő. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást (ld. figyelmeztetést). A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák. A népi hagyomány szerint levele elűzi a legyeket. Az ókori görögök a növények királyának tartották, mivel a királyok felszenteléséhez használt olajnak is elengedhetetlen alkotórésze volt. A középkori európaiak úgy tartották, hogy csak gyönyörű nők termeszthetik a bazsalikomot, és a romantikus szerelem szimbolikus jeleként aposztrofálták.
Tea: Forrázzunk le 1 csésze vízzel 1 teáskanálnyi szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Köhögés csillapítására, idegnyugtatóul, étvágyjavítóul, vizelethajtóul isszák.
Bazsalikom lé: A levélből kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott.
Öblítő: Toroköblítőként használják, valamint kelések érlelésére.
Por: Szájfekély esetén alkalmazandó.
Fűszerként: Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme.

Bor

Ősidők óta az ember issza a bort sejtve a jó hatását. Az utóbbi idők kutatásai bebizonyítatták, hogy a bor valóban jó hatással van az egészségre, ha mértékkel fogyasztják, vagyis naponta maximum három decit. Egy-egy alkalommal egy decit fő étkezés után.
Növeli a HDL koleszterint: A rendszeres borfogyasztás növeli a jó koleszterin szintet a szervezetben, ami jó hatással van a szívre.
Csökkenti a vérnyomást: A bor hozzájárul a jobb emésztéshez, valamint csökkenti a vérnyomást, és ezzel lényegesen hozzájárul a szívszélhűdés, megelőzéséhez.
Zsírtalanítja a májat: Sok szó esik a franciák bőséges kosztjáról és arról, hogy a táplálkozási szokásokat figyelembe véve, kicsi a szív és érrendszeri betegség által kiváltott halálozási arány. Maguk a franciák ezt azzal magyarázzák, hogy az elfogyasztott szőlőlének köszönhetik életüket. Hallgatnak azonban arról, hogy májcirrózis következtében való elhalálozással a vezető helyet vívták ki maguknak. Mérsékelten azonban a vörösbor jó hatással van a máj működésére, mert segít a zsiradék feloldásában. Ezzel a tulajdonságával hat az emésztésre is. Tehát a jó magyaros ételt nem árt lemosni egy pohár borral. A szőlő, illetve a bor fogyasztása a máj zsírtalanításába is alaposan besegít, és ezzel az egész szervezet jobb működéséhez, hiszen a májnak több mint ötszáz feladata van, s csak akkor tud eleget tenni a feladatainak, ha egészséges. A szőlő héja gombaellenes anyagot tartalmaz az un. resveratrolt, ami a zsírtalanítást is előidézi.

Boróka

Régebben tömjént készítettek leveleiből, manapság neve hallatán a legtöbb ember inkább a ginre gondol. Az indiánok fagyási sérülések gyógyítására használták.
Boróka latin elnevezése Juniperus communis. A növény gyógyhatása tobozbogyóiban rejlik. Frissen és szárítottan egyaránt használható, a nyár végén szedett bogyói muszlinkendőn jól száríthatók. Belsőleg hólyaggyulladást, reumát és vesegyulladást kezelnek vele. Teája vizelethajtó, antiszeptikus és méregtelenítő hatású is. A belőle párolt olaj nem csak az aromaterápiában használatos, de kítűnő masszázsolaj is, enyhíti az izületi és izomfájdalmakat. A konyhában álatlában húsokat fűszereznek összezúzott bogyóival. Belőle készítik Szlovákiában a híres szeszes italt, a Borovickát is, de a gin jellegzetes ízét is a boróka adja. Hagyományosan barna színű festéket készítenek belőle. A Boróka Fagytűrő, örökzöld, tűlevelű növény. Levelei kékeszöld színűek, szúrósak, megtörve jellegzetes aromájúak. Kétlaki, tobozbogyói a nőnemű egyedeken teremnek, a hamvaskék színű bogyók két-három év alatt érnek csak be. Kedveli a napos helyeket és a meszes talajt.

Borsfű

Nevezik borsikafűnek és csombordnak is. A bab nélülözhetetlen kisérője és hasznos gyógynövény.
Borsfű latin neve Satureja hortensis. Közeli rokona a Satureja montana a hegyi borsikafű. A növény levelei gyógyhatásúak, fűszerezéskor emésztéssekentő hatással bírnak. Főzetével gyomorelégtelenség, rossz emésztést és étvágytalanságot gyógyítanak, teája tonizáló hatású. Levelei és bimbói ruhák közé helyezve távol tartják a molyokat. Borsfű egynyári növény, erősen illatos levelekkel. Nyár derekán kezd legkorábban virágot bontani, könnyen, magától szaporodik. Szereti a száraz, napos helyeket, nem kedveli a hideget.

Borsmenta

A Borsosmenta talán az egyik legelterjedtebb mentafajta a bosros, vagy másnéven borsmenta.
Borsosmenta latinul Mentha piperita. Rokonai pl. a M. pulegium a csombormenta, a M. spicata, vagyis a fodormenta, az almamenta... és még számtalan mentafaj, keveredés és hibrid a mentafélék közül. A borsmenta a gyógyászat legértékesebb mentafaja magas mentoltartalma miatt. Álmatlanságra, gyomor- és emésztési panaszokra isszák teáját, forrázatát. Ilóolajával likőröket, édességeket, valamint gyógyászati termékeket édesítenek, de sokszor megtalálható különböző kozmetikumokban is illatosítóként. A borsmenta tulajdonképpen a fodor- és vizimenta kereszteződése, vadon nő bozótosokban, és gazdag nedves területeken. A félárnyékot és a tűző napot is kedveli, ha megfelelően nedves a talaj. Legkönnyebben gyökérdugványokkal és maggal szaporítható.